Започваме организацията на първото за страната представително проучване за COVID-19

Близо 1000 пловдивчани ще участват в представителното проучване за изследване на COVID-19. То ще бъде първото за България и ще отговаря изцяло на критериите на СЗО. Това стана ясно по време на срещата на главния държавен здравен инспектор доцент доктор с областния управител Дани Каназирева и Медицинския щаб, на която се обсъди методиката за проучването.

„Най-важната причина за избора на Пловдив за провеждането на изследването е това, че тук е създадена много добра организация и координация между институциите – областния и общинския щаб, РЗИ, болниците и лабораториите“, заяви доц. Кунчев.
Другата също толкова важна причина е, че според изискванията е търсена област, която да е представителна за България, като брой случаи на заболели и като разпространение на коронавируса, допълни главният държавен здравен инспектор. Освен това, подчерта още той, разполага с налични лаборатории, които могат да работят с метода, по който ще се проведе проучването.

Областният управител благодари за високата оценка и избора точно в Пловдив да бъде проведено представителното за страната проучване.
„Съумяхме да изградим един много добър екип в Медицинския щаб, който работи и гледа в една посока. За провеждане на проучването ще бъде създадена работна група, която ще отговаря за всеки един детайл на изследването“, обясни Каназирева.
„Целта на изследването, което ще се прави чрез кръвни проби, е да се види реалната картина на това колко хора са се срещнали с вируса, колко са го преболедували и колко са носители на заразата, според етапа на развитие на Ковид -19“, обясни Кунчев. Лицата с положителна проба за наличие на вирус ще бъдат тествани допълнително с ПСР-тест.

Очаква се проучването да започне след около 10 дни – веднага, след като бъдат закупени тестовете. Основна цел в него ще бъдат домакинства, избрани на случаен принцип от 6-те района на града, които ще дадат представителност на извадката, като възраст, етнически групи, професия, социален статус и други.

Над 10 екипа от по двама души – един от и един доброволец, ще локализират домакинствата и осъществят връзката на РЗИ с тях.
„Имаме капацитета и ресурса да проведем изследването“, подчерта и д-р Сийка Димчева от РЗИ Пловдив.

Методиката на изследването е разработена от епидемиолога от Националния център по заразни и паразитни болести.
„Надяваме се да имаме една добра извадка. Изследването ще покаже наличието на антитела в организма и кога човек се е срещнал с вируса. За сега знаем, че имунния отговор и образуването на антителата се откриват на втората седмица след заразяването.“, обясни Стоицова.

Изследването ще бъде на доброволен принцип. Избраните домакинства, дали своето съгласие, ще попълнят декларация за информирано съгласие и анкета с информация за здравословното състояние и пътувания в чужбина и чак тогава ще им бъде взета кръвна проба.
Според изпълнителния директор на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. Карен Джамбазов, за да има еднаквост на резултатите е по-добре тестовете да се обработват в една лаборатория. Това ще е лабораторията на УМБАЛ „Свети Георги“ и Медицинския университет в базата на бул. „Васил Априлов“, която разполага с апаратура за ELISA метода.

Очаква се на ден да се правят по 100-150 проби, уточни доц. Кунчев и обясни, че нужните за провеждането на проучването близо 30 000 лева ще бъдат осигурени от Министерството на здравеопазването.

Той подчерта, че това не е масов скрининг, а проучване, което ще бъде направено така, че резултатите от него да бъдат представителни и съизмерими с други международни изследвания и признати от световната здравна общност.