Със сложни йога пози и младежки дух чества 75-и юбилей треньорът по отслабване Гарабитов

Може ли човек на 75 години да изпълни физически упражнения, които младежи дори не помислят да пробват? Да направи изключително сложните йога пози като челна стойка на глава и тяло във въздуха, с опора само върху дланите? Възрастта няма значение доказа още веднъж природолечителят . Известният български гуру в здравословното отслабване и заслужил треньор по борба отпразнува нетрадиционно рождения си ден днес, 3-ти май. Поради световната пандемия от Ковид-19 и задължителната социална дистанция той не успя да вдигне наздравица с приятели.

Но затова пък демонстрира на прекрасната зелена площ в пловдивския център „Гарабитов“, че дълголетник може да бъдеш и в завидна физическа форма. На връх 75-ия си рожден ден Иван поздрави своите последователи със снимки, които публикува в сайта на център „Гарабитов“ и фейсбук профила. Освен сложни асани той показа и лесни упражнения, които укрепват физиката и имунитета при наложеното ни стоене вкъщи. „Ние връщаме годините назад“, казва Гарабитов и убедително го демонстрира.

Терапевтът и заслужил треньор по борба е известен не само като създател на европейски, световни и олимпийски шампиони в спорта /като Живко Вангелов, Валентин Гецов, Васил Ботев, Рангел Геровски и др./, но и на рекордьори в здравословното отслабване. Медиите го титулуваха „треньор по отслабване“ и „българският гуру в отслабването“ заради неговата уникална методика – без диети, медикаменти, хирургически операции, увисване на кожата и т.нар. йо-йо ефект. Благодарение на нея десетки хиляди българи и чужденци олекнаха от 5 до 150 кг, сочи статистиката.

В практиката си народният лечител прилага – медицината на бъдещето. Той комбинира и медитация за премахване на стрес, депресия, страх, различни фобии и агресия.

„Системата на Гарабитов не е стандартно отслабване, а оздравяване“, каза през 2011 г. пред медиите г-н Илкер Тунджай (Ilker Tungay), бивш министър на земеделието и горите в Турция и 20 години депутат в парламента. „Иван възпитава духовно, а всеки знае, че когато духът е здрав, и тялото е здраво. За това казвам, че Иван Гарабитов е моят учител и разделям живота си на две – преди и след срещата си с него“, сподели г-н Тунджай.

Гарабитов практикува от 1955 г., още от дете. Той e ученик на Шри Чинмой, световният духовен и йога учител, създател на философията за себенадминаването – вроденият импулс на всяко човешко същество за интелектуална, творческа и духовна еволюция. „Възрастта е само в нашите умове“, казва Шри Чинмой.