Приключиха безплатните онлайн кандидат-студентски консултации в АМТИИ, Пловдив

Голям интерес към приемните изпити отчете  ръководството на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, след като кандидат-студенти от цяла България се записаха и проведоха до днес четиридневни консултации с водещи специалисти и преподаватели от висшето училище по изкуствата. Тази година заради обявеното извънредно положение традиционните за априлската ваканция безплатни кандидат-студентски курсове се проведоха онлайн в интернет. Абитуриенти от поне 15 града избраха да се консултират виртуално за изпитите по графичен дизайн и фотография, фотография, поп и джаз пеене, класическо пеене, народно пеене и др.

Преподавателят по пиано от катедра „Пиано и акордеон“ доц. д-р Зорница Петрова е на мнение, че нивото на един пианист може да се оцени дори и по вайбър. Тя дава за пример кандидат-студент от Свиленград, който е поставил на подходящо място камерата на лаптопа си и изпълнил онлайн „Стара френска песен“ на Чайковски. Според доц. Петрова, дори звукът да не е на висота, преподавателят може в една видео връзка да нанесе необходимите корекции и да изисква прилагането им с цел нещата да се подобрят.

Абитуриенти от Пазарджик и Пловдив, от Смолянската езикова гимназия и Природо-математическата гимназия в Сливен са заявили желание да изучават музикална педагогика и джаз и поп пеене. Младите таланти са провели с доц. д-р Милена Богданова виртуални уроци по задължителния за специалностите изпит по солфеж. Различните музикално-слухови и музикално-теоретични упражнения са станали възможни чрез видео връзка в реално време. Доц. Богданова е разяснила как ще протекат изпитите и е вдъхнала кураж, което  е много важно за един кандидат-студент. За преподавателката нивото на подготовка на учениците е добро и кандидатите имат бъдеще в музиката. По данни от декана на факултет „Музикална педагогика“ доц. д-р Людмил Петков в консултациите са се включили още преподавателите проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, проф. д-р Стела Динкова, доц. д-р Борислав Ясенов, доц. Веселин Койчев, ас. Пенчо Пенчев, ас. Марина Господинова и др.

Желаещите да изучават визуални изкуства в също са проявили активност в онлайн курсовете. Преподавателят по графика, рисуване и композиция проф. д-р Мъгърдич Касапян споделя, че най-често кандидатите са имали въпроси, свързани с условията за кандидатстване в различните специалности и спецификите на изпитите. Според него проведените консултации са били важни за бъдещите студенти, които в разговори с преподавателите се ориентират по-добре какво ниво изискват изпитните комисии, а на пожелалите лична среща професорът е обещал в първия възможен момент да види работите им на живо.

Голям е бил интересът на кандидат-студентите и към търсената специалност „Графичен дизайн и фотография“, в която приемният бал традиционно е висок. Доц. д-р Александър Гьошев е обучавал 15 кандидати от , Варна, Сливен и , сред които доста възпитаници на хуманитарни и езикови гимназии. Сериозно препятствие за дизайнерите е осемчасовият специален изпит, който трябва да приключи с проект за плакат с размери 35Х50 см. Бъдещите кандидат-студенти са изпращали своите неща по вайбър, след което по телефона или онлайн във видео чат работите са били коментирани и коригирани.  Според доц. Гьошев нивото на подготовка от миналата година се задържа в едни добри граници.

Кандидат-студенти, завършващи тази година асеновградското училище „Кирил и Методий“ и  Сценични кадри в Пловдив са били активни в консултациите с доц. д-р Динка Якимова-Касабова за друга желана специалност – „Дизайн на облеклото“. Преподавателката е на мнение, че кандидатите се справят добре с визуалните задачи, които са коментирали по видео връзка. Доц. Касабова поддържа контакт с по изкуствата от и Хасково, където  подготовката е на ниво и АМТИИ очаква от тези градове нови студенти. За съжаление заради коронавируса е пропаднала презентация пред абитуриентите от професионалната гимназия по облекло „Ана Май“, но доц. Касабова е готова винаги да се срещне и да консултира безвъзмездно желаещи да учат приложни изкуства в академията.

Във връзка със спецификите на танцовото изкуство кандидат-студентските консултации за хореографите от катедра „Хореография“ на факултет „Музикален фолклор и хореография“ се преместват от традиционните дати на априлската ваканция за 20 юни. Деканът на факултета проф. д-р Даниела Дженева потвърди, че четиридневният безплатен кандидатски курс за танцьорите се очаква да се проведе по традиция в залите в централната сграда на академията.

Ректорът  на АМТИИ проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак работи с надеждата кандидат-студентските изпити, дори и в по-късни дати,  да се проведат по утвърдения в годините начин. Тя е убедена, че с безплатните консултации преподавателите от академията са показали в кризисната ситуация уважение към бъдещите студенти и са ги поощрили в решението им да станат част от студентската общност на висшето училище по изкуствата. Проф. Шекерджиева-Новак е сигурна, че екипът на академията не мисли за летни почивки и отдих, а как да проведе по най-добър за студентите начин семестриалните, държавните и приемните изпити, за да може кризисната учебна година да приключи възможно най-успешно.