20 C
Пловдив
17 юни, 2021
More

  Министър : Стабилността и сигурността в региона на Източното съседство са приоритет за

  Още новини от Пловдив

  Милена Христоваhttps://zabeliazano.com
  Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

  „Стабилността и сигурността в региона на Източното съседство са приоритет за като страна с излаз на , това подчерта министърът на външните работи по време на неформалната среща на външните на ЕС „Гимних“ в Лисабон в рамките на дискусия, посветена на продължаващите конфликти на изток от границите на Европейския съюз.

  България приветства проактивен подход от страна на ЕС и по-активно ангажиране с търсенето на решение на конфликтите, изграждането на устойчивост и засилване на политическия диалог.

  „Тясното сътрудничество с ОССЕ и създаването на стимули за разрешаване на замразените конфликти трябва да продължат. Диалогът с Москва, с оглед нейно конструктивно ангажиране в търсенето на решение на конфликтите в нашето източно съседство, следва да е част от дневния ред на отношенията ЕС-Русия“, добави още българският първи дипломат.

  Срещата във формат „Гимних“ бе разделена в три работни сесии. В рамките на останалите две министрите на външните работи обсъдиха отношенията ЕС-Африка и перспективите и амбициите, които си поставя партньорството на Съюза с Индийско-тихоокеанския регион.

  По време на работния обяд с министъра на външните работи на Йордания Айман Сафади министрите акцентираха върху значимата роля на Кралството за поддържане на мира и стабилността в региона, включително йорданското гостоприемство по отношение на големия брой сирийски, палестински и бежанци от други държави. Обсъдена бе неотдавнашната ескалация в израелско-палестинския конфликт и перспективите за намиране на трайно решение.

  В двустранен разговор след обяда министър Стоев потвърди пред министър Сафади значението, което България отдава на отношенията си с Йордания, както и готовността на страната ни да проведе пълноценна среща по сигурността в рамките на „Процеса Акаба“.

   

  Абонирайте се за канала на „Забелязано“ в YouTube. Ще видите ексклузивни клипове, репортажи, предавания и интервюта.
  Най-интересното от Пловдив и областта. Щракнете ТУК.

  - РЕКЛАМА -

  Вижте още

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  - РЕКЛАМА -
  - РЕКЛАМА -