20 C
Пловдив
14 юни, 2021
More

  Евелин Парасков с три въпроса за кредита

  Още от Пловдив

  Забелязано в Пловдивhttp://zabeliazanovplovdiv.com
  Забелязано в Пловдив предлага на пловдивчани новините и събитията, които са близо до тях, които пряко ги вълнуват и които те биха искали да съобщят на съгражданите си. При нас водещото е опитът от първо лице, независимото мнение и всички граждани, които искат да дадат гласност на забелязаното от тях.

  Община никога не е заявявала намерение да поеме толкова голям дълг – 113 млн. Ето защо следва да сме изключително прецизни. Безспорно заложените обекти, или поне част от тях, е добре да ги има, но трябва ясно да определим кои са приоритетните, за да вземем нашето обосновано решение.

  Ефективността на направената инвестиция е най-важният момент при вземането на мотивирано решение. През годините сме ставали свидетели на недобре похарчени средства от кредити, най-вече, защото парите не са били насочени в правилната посока и изпълнението не е качествено.

  Има проекти, които следва да бъдат залагани в капиталовите програми на и изпълнени от собствените приходи, за сметка на стратегически важни инфраструкторни обекти, за които е обосновано поемането на дълг. Няма как да сравним нуждата от безопасно преминаване по бул. „Марица-север“ с естетизация на подлеза на Баня старинна, а също така необходимостта от пробив „Модър-Царевец“ с туристически информационен център.

  Три въпроса смятаме за много важни при обсъждането за поемане на дълг.

  1. Съобразено ли е тегленето на кредита с Националния план за възстановяване и устойчивост? В него е отредена основна роля на общините по отношение на енергийната ефективност и там е заложено комбинирано между грант и финансови инструменти, което значи . Предвидени ли са възможности за допълнително кредитно финансиране още през тази или следващата година?

  ВИЖ ОЩЕ :  Над 100 тона отпадъци събра „Чистота“ от поредното незаконно сметище

  2. Новият програмен период 2021-2027 стартира от тази година. може да бъде бенефициент, като освен европейското финансиране по повечето оперативни програми се изисква и собствен принос. Ще има ли буфер в бюджета, който да осигури възможността ни да кандидатстваме по програми?

  ВИЖ ОЩЕ :  Над 100 тона отпадъци събра „Чистота“ от поредното незаконно сметище

  3. Тази година поехме дълг от 30 млн. за Воден проект. Като прибавим плащанията по предходни кредити и нов заем от 113 млн. лв., каква е равносметката на кредитния ни рейтинг? Това ще доведе ли до рязко вдигане на и и кога се очаква да се случи това?

  Абонирайте се за канала на „Забелязано“ в YouTube. Ще видите ексклузивни клипове, репортажи, предавания и интервюта.
  Най-интересното от Пловдив и областта. Щракнете ТУК.

  - РЕКЛАМА -

  Вижте още

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  - РЕКЛАМА -
  - РЕКЛАМА -