Oбмислят варианти за контролиран достъп до Морската градина в Бургас

на има готовност да „отвори“ на Бургас при решение и заповед на Министерството на здравеопазването и инструкции от Националния оперативен щаб.

На днешното си заседание членовете на щаба обсъдиха варианти за отваряне на най- големият парк в Бургас, но при спазване на определени правила и организация по контрол на достъпа и спазването на правилата. Дейностите по поддръжката на Морската градина не са преустановявани в дните на извънредното положение.
На този етап в щаба се дискутират две възможности. Едната предвижда въвеждане на принципа за допускане по възрастови групи в различни часови пояси. Втората опция е за обособяване на отделни зони в Морската градина, всяка от тях разрешена за посещение само от съответна възрастова групи – например, зони за родители с малки деца, зони за пенсионери и др.

Когато решението бъде прецизирано, ще бъдат поставени стикери, указващи еднопосочност на движението, които вече са поръчани. Община Бургас има готовност да постави и указателни табели при входовете и изходите на Приморски парк.
Четири са новорегистрираните случаи на заразени с коронавирус през вчерашния ден. Това е семейство от Бургас – две жени на 53 и 48 години (сестри), баща им на 77 и синът на едната – на 34 години. Касае се за трайно живеещи в Италия майка и син (53 г. и 34 г.), решили да прекарат празниците със семейството си в България.

Придвижвали са се с личен автомобил. Влезли са в България на Цветница през гр. Видин, пристигнали са в Бургас за празника във фамилната си къща в бургаски квартал. По информация на РЗИ, положителни проби са дали още 77-годишният мъж и 48-годишната жена, които живеят на същия адрес . Направили са си тестове в частна лаборатория. Вчера двете жени са били настанени в Инфекциозното отделение на УМБАЛ. Така пациентите там стават 13. Общото състояние на настанените засега е добро, с изключение на един от тях, който е на терапия с кислород, но не е интубиран. В Инфекциозното в Айтос вече няма пациенти с коронавирус. Там ще бъдат настанявани заболелите от областта с други инфекциозни заболявания.
663 са под карантина в областта, от които 295 в Бургас.

Общинският кризисен щаб призовава всички бургазлии, живеещи в чужбина, особено в рискови държави, да се въздържат от прибиране у дома, предвид предстоящите празници 1 май, Гергьовден и 24 май, тъй като така застрашават здравето на най-близките си и на околните!

Община Бургас ще подсили медицинския екип на УМБАЛ Бургас със свои медицински сестри от бургаските детски градини. В понеделник 6 от тях ще започнат работа в болницата, с тяхно изрично съгласие.

До този момент бургаският щаб е получил 3000 маски от висок клас ФФР-2. От тях 1601 са раздадени на здравни заведения: на УМБАЛ – 600, Спешна помощ – 200, КОЦ – 100, Референтна лаборатория – 150, Диализни центрове – 70. В момента има в наличност 1399 от тях и при необходимост, заявена от здравните заведения, те ще бъдат дозареждани регулярно.

През уикенда продължава доставката на храни по одобрените за програмата на общинския съвет, както и от дарения.