Областна администрация Пловдив продължава да работи активно по най-важните пътни проекти на областта

Въпреки извънредна ситуация, заради пандемията от Ковид-19, работата по двата големи проекта на областта – локалните платна на Асеновградско шосе и на Пловдив, не е спряла, съобщи областният управител Дани Каназирева.

„До края на месец юни се надявам да подпиша строителното разрешение за изграждане на локалите на . Към настоящия момент всички бюрократични пречки, включително процедурите по отчуждаване, бяха успешно преодолени. Техническият проектът е готов. Внесен е в Областно пътно управление за становище и доклад от надзорната фирма, която също вече е избрана и процедурата по избора й не е обжалвана“, обясни Каназирева.

Тя допълни, че договорите на трите общини – , Асеновград и , които следва да учредят право на строеж в полза на АПИ, са одобрени и съгласувани. Изчистени са и всички пречки във връзка с имотите на трите общини, които са нанесени в кадастралната карта на землищата. За да няма забавяне на изпълнението на локалите и в края на месец юни да има готовност за старт на строителните дейности, Каназирева е провела разговори с кметовете на трите общини във възможно най-кратък срок решенията да бъдат гласувани на сесии на местните общинските съвети – на 27,28,29 май.

Активно се работи и по другия важен проект – изграждането на Югоизточния обход на . Досега от страна на областна администрация в много кратки срокове беше свършено всичко необходимо за изясняване статута на земята и парцелите, които са от трасето на пътя.

„В резултат на много разговори от наша страна с МОСВ, бе избегната опасността проектът да се забави с близо две години. Получено е писмо, с което община Пловдив поема ангажимент да изготви детайлен подробен акустичен проект, съгласно изискванията на Здравното министерство, с всички необходими изследвания за шумово замърсяване и запрашаване на околните територии.
Областният управител допълни, че подържа непрекъсната комуникация с ресорния зам. – кмет Пламен Райчев и има неговото уверение, че необходимото проучване за проекта ще бъде направено в дадения двумесечен срок.

„Така ще се премине само с преценка за въздействие върху околната среда, а не с по-дългата процедура по ОВОС и ще има зелена светлина за обявяването на обществена поръчка за реализацията на проекта, заключи Каназирева