20 C
Пловдив
28 юли, 2021
More

  Пловдивски автор със самостоятелна изложба в Български културен институт „Дом Витгенщайн“

  Новини от и Региона

  Милена Христоваhttps://zabeliazano.com
  Милена е част от екипа на Забелязано като репортер и редактор от края на 2019г.

  На 7 юли в арт пространството на БКИ „Дом Витгенщайн“ във Виена бе открита изложбата на пловдивската авторка на художествена керамика Тони Пранджева. В експозицията са включени 24 произведения – художествена керамика, акварел и масло, които Тони Пранджева е обединила с поетичното заглавие „Лирика на цветовете”.

  Официално представяне на изложбата и автора направи проф. д-р Румяна Конева – директор на БКИ „Дом Витгенщайн“. Акцент в експозицията в австрийската столица е уникално керамично пано, което пресъздава емблематичния за Античен и показва таланта на Пранджева да „рисува” в керамика. Наситените с цветове, талант и зареждащи емоции творби ще радват ценителите на изкуството във Виена през цялото лято.

  „Всеки мой творчески порив започва с най-съкровеното и съществено за човека чувство – любовта. Тя ни дава полет и стимул за градеж, за доброта и човечност. Да творя с любов е „подправката“ в моите произведения .” – споделя авторката.

  Тони Пранджева живее и твори в Пловдив. Завършва Националното по приложни изкуства в Троян, а след това – Колеж по дизайн в София. Член е на Регионална занаятчийска камара – Пловдив. Участвала е в редица колективни изложби. Има две самостоятелни изложби: в Дом на културата „Борис Христов“ – Пловдив, както и в Балабанова къща в .

  Тони Пранджева е част от „Авторите от Капана – квартал на творческите индустрии“, както и занаятчия-обучителите на емблематичната „Улица на занаятите“ на Регионална занаятчийска камара. Тя е и един от участниците в проекта „Занаятчийско училище за деца в Старинен Пловдив“ на отдел „Култура, ” на в партньорство с Регионална занаятчийска камара, финансиран от Министерство на културата. Заедно с още 19 майстори – занаятчии, 100 деца на месец имат възможност да се запознаят с най-вълнуващите тайни на традиционните български занаяти.

  ВИЖ ОЩЕ :  Вижте 2 дни след почистването „Крайречна“ и „Крайна“ в квартал „Столипиново“
  ВИЖ ОЩЕ :  Министър Живков с предупреждение към отстраненото ръководство на БЕХ ЕАД

  Тони Пранджева е ваятелката на керамика, която талантливо я превръща във въздействащи пана и предмети за дома. Творбите ѝ са пълни с багри и позитивна енергия, със слънчеви искри и хоризонти, които гостоприемно подканят зрителя към пътешествие в цветните настроения на един даровит творец. За Тони няма непознати материали. Тя твори както в керамика, така и акварел и масло, и рисуване върху текстил.

  Вижте още

  Новини