20 C
Пловдив
28 юли, 2021
More

  Паметникът на връх „Бузлуджа“ – все още с неясна съдба

  от Пловдив и Региона

  Милена Христоваhttps://zabeliazano.com
  Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

  РЕШЕНИЕТО НА МИНИСТЪРА НА КУЛТУРАТА ЗА СТАТУТА НА ПАМЕТНИКА НА ВРЪХ „БУЗЛУДЖА“ ТЕПЪРВА ПРЕДСТОИ

  Във връзка с появили се спекулации в медиите относно статута на Дома паметник на връх „Бузлуджа“, в които се цитира съобщение на Община Казанлък, Министерството на културата държи да направи следното важно уточнение:

  На 19 юли 2021 г. в Министерството на културата се проведе заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ). На него е разгледано предложение за предоставяне на статут на Дома паметник на връх „Бузлуджа“, направено от директора на Националния институт за недвижимо културно наследство – .

  Експертният съвет, на основание на Закона за културното наследство и Правилника за устройството, организацията на работата и финансирането на СЕСОНКЦ, е взел решение да предложи на министъра на културата да издаде заповед за предоставяне на статут на Дом паметник на връх „Бузлуджа“, с класификация на архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност от Ново време, с категория „национално значение“ и с препоръки за допълване на режимите за опазване.

  ВИЖ ОЩЕ :  Лекар и пациент от Пловдив станаха герои в Национална кампания „За рака – с надежда“

  Предложението на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности все още не е получено от министъра на културата.

  Едва след като то бъде получено и след изтичане на 1 месец от публикуването на Уведомлението за обекта на страницата на МК, може да бъде издадена заповед за предоставяне на статут от министъра, по негова преценка.

  Вижте още

  Новини