20 C
Пловдив
28 юли, 2021
More

  Няма риск от преливане на язовири в област Пловдив

  Новини от Пловдив и Региона

  Забелязано в Пловдивhttp://zabeliazanovplovdiv.com
  Забелязано в Пловдив предлага на пловдивчани новините и събитията, които са близо до тях, които пряко ги вълнуват и които те биха искали да съобщят на съгражданите си. При нас водещото е опитът от първо лице, независимото мнение и всички граждани, които искат да дадат гласност на забелязаното от тях.

  В Пловдивска област към момента няма проблеми с язовирите и реките, предвид усложнената метеорологична обстановка и продължаващите валежи от дъжд, съобщи областният управител .

  Тя уточни, че ситуацията се следи и е изпратено писмо до кметовете и ОД „Земеделие“ за завишено внимание и засилен контрол на язовирите, които управляват, реките и дигите, както  и за речните участъци, хидротехническите съоръжения, отводнителни канали и други защитни съоръжения, намиращи се на тяхна територия.

  В момента язовирите на имат големи свободни обеми – Пясъчник, Домлян, Брягово, , , Сушица и няма риск от преливане.

  В язовир Въча има около 18 млн. куб. м. свободен обем ( 8-9%), 1 млн. и яз. около 10 млн. куб. метра. Динамиката се наблюдава и при необходимост може да се освободят контролирано и енергийно необработени водни количества, но за момента няма такива предпоставки.

  Кметовете на общини Кричим, (с. Й. Груево) и Родопи (с. Кадиево) са уведомени да следят със завишено внимание , при преминаване на водни количества, контролирано освобождавани от каскада Доспат-Въча.

  „Създадена е организация за получаване на постоянна информация при наличие на усложнена метеорологична обстановка, с цел предприемане на действия и мерки за недопускане и възникване на критични и бедствени ситуации“, коментира инж. от Областна администрация.

  По думите му засилен контрол трябва да се осъществи върху язовирите първа – висока степен на опасност (потенциално-опасните), като се приложи Методиката за управление на малки язовири.

  „При необходимост, чрез контролирано изпускане на води, в същите да се обезпечат достатъчни свободни обеми за погасяване на завишения приток на вода и недопускане неконтролируемо преливане на водни маси. Особено внимание и контрол  трябва да се осъществи върху язовири, които не са в добро техническо състояние, допълни инж. Стойчев.

  Към момента в Областно пътно управление няма информация за активизирали се свлачища по републиканската пътна мрежа.

   

  Вижте още

  Новини