20 C
Пловдив
28 юли, 2021
More

  Oтпускат 300 000 лв. за модернизация на учебния процес

  от Пловдив и Региона

  Милена Христоваhttps://zabeliazano.com
  Милена е част от екипа на като репортер и редактор от края на 2019г.

  Община Пловдив отпуска за девета поредна година 300 000 лв. за модернизация на общинските . Средствата са предвидени в Общинска образователна програма 2020-2022. Училищата могат да кандидатстват с проекти, чрез които да се закупи специализирано оборудване за класните стаи, за създаването на иновативни образователни практики, за подкрепа на проектно-базирано обучение и за развитие на нови умения у учителите и учениците с цел повишаване интереса към образователния процес.

  Допустими кандидати за по програмата са всички общински училища и ЦПЛР-ОДК- Пловдив. Кандидатстването се осъществява при утвърдени „Правила за кандидатстване и разпределяне на средствата за модернизация на учебния процес в общинските училища“, съгласно които училищата следва да осигурят съфинансиране от стойността на заявените потребности.

  В годините този процент прогресивно намалява като в сравнение с пилотната 2013 г. където той е в размер на 50 % , днес училищата участват само с 20 % съфинансиране от техния .

  „За времето на действие на тази програма, в периода от 2013 до 2020 г. от общинския бюджет са инвестирани 1 154 027 лв. С тях са закупени интерактивни дъски, лаптопи, мултимедийни проектори, лицензи за образователен софтуер, очила за виртуална реалност, таблети, оборудване за специализирани кабинети по различни предмети“, коментира зам.-кметът по „Образование, и европейски политики“ Стефан Стоянов.

  Подпомагането на дистанционното обучение в условията на извънредна епидемична обстановка беше основен фокус през изминалата година. Предварителните проучвания на Община Пловдив показаха, че образователната система се нуждае от допълнителна подкрепа за техническо обезпечаване и методическа помощ в новите условия. През 2020 г. приоритетно бяха финансирани проекти за закупуването на лаптопи на учители и и създаването на паралелки „Едно към едно (1:1)“, STEM/STEAM обучение и подкрепа на оптималното използване на облачните технологии. Проучване сред директорите на общинските училища показва, че 60 % от преподавателите предпочитат финансова подкрепа за закупуване на преносими устройства (лаптопи, таблети, хромбук), за да се осигури персонално устройство за всеки участник в образователния процес. 38 на сто от анкетираните са заявили необходимост от специализирано оборудване на кабинетите по природни науки, а 29 % ще вложат средствата за разкриване на нови паралелки от типа „Едно към едно“ през новата .

  ВИЖ ОЩЕ :  Министър Живков с предупреждение към отстраненото ръководство на БЕХ ЕАД
  ВИЖ ОЩЕ :  Български и американски военни ще проведат съвместното учение „Тракийско лято“

  През 2019 г. от страна на Община Пловдив за първи път са отпуснати и средства за дейности, свързани с подготовката кандидатстване за Гугъл референтни училища. Езикова гимназия „Иван Вазов“ става първото референтно училище на Google за България и целия регион. В пловдивските училища функционират и 21 паралелки 1:1 в 9 училища, като през новата учебна година се очакват между 30 и 40 нови паралелки, според предварително проучване сред училищата.

  Вижте още

  Новини