20 C
Пловдив
28 юли, 2021
More

  Министър Стоев прие посланика на Нидерландия

  Новини от Пловдив и Региона

  Милена Христоваhttps://zabeliazano.com
  Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

  Министър прие посланика на Нидерландия Берендина Мария Тен Тъшър

  Министърът на външните работи Светлан Стоев прие Берендина Мария Тен Тъшър, посланик на Кралство Нидерландия, във връзка с приключването на мандата й, като двамата направиха преглед на развитието на отличните двустранни отношения и активните политически контакти през последните години.

  подчерта конструктивния диалог между двете страни, който трябва да продължи.

  Нидерландия е важен партньор на в ЕС и съюзник в НАТО. През 2019 г. двете страни отбелязаха 110 години от установяването на дипломатически отношения.

  „Вие поставихте значим акцент в нашето двустранно партньорство“, заяви министър Стоев, като даде висока оценка за приноса на посланик Тен Тъшър в развитието на двустранните отношения. Вчера тя беше отличена от държавния глава с орден „Мадарски конник“ I степен за укрепване и задълбочаване на приятелските връзки между България и Нидерландия.

  „Много ценим и динамичния обмен между дипломатическите институти на двете страни“, изтъкна министър Стоев и изрази надежда той да бъде активизиран след края на пандемията от . По инициатива на посланик Тен Тъшър през 2019 г. стартира стажантска програма за млади български дипломати в нидерландското посолство у нас.

  Засегната бе и темата с опустошителните наводнения в няколко западноевропейски държави, сред които и Нидерландия. Министър Стоев открои куража и силата на хората в засегнатите райони, а посланикът  подчерта, че проявената от гражданите солидарност е изключително важна предпоставка за преодоляване на трудностите, не само при природни бедствия.

  ВИЖ ОЩЕ :  Обръщение на областния управител Ангел Стоев във връзка с настъпилия пожароопасен сезон

  В края на разговора посланик Тен Тъшър отбеляза, че през последните 4 години е била пряк свидетел на изключителната бързина, с която страната ни се развива и модернизира. Сподели, че ще отнесе в родината си скъпи спомени от многобройните си срещи с българите, които със своята топлота и сърдечност винаги са я карали да се чувства като у дома си.

  ВИЖ ОЩЕ :  Временни промени в движението на влаковете в участъка между гарите Белозем и Михайлово

  Вижте още

  Новини