20 C
Пловдив
28 юли, 2021
More

  Историята на Марково Тепе

  Новини от Пловдив и Региона

  Има различни версии за името на „ тепе“. Стара легенда разказва за това как крал Крали Марко яздел коня си из града. Чул от някъде врява и олелия и се изкачил на високия хъм. Там видял три синджира с роби. Разгневил се Крали Марко и яхнал коня. Конят скочил на един по-нисък хълм и от удара копитата му оставили 4 в скалата, а коремът му – една голяма между тях. Дупките са били до последно на върха преди тепето да бъде премахнато. Не се знае дали са били белег на природата или по-рано там е имало тракийско светилище.

  Марково Тепе след разрушаването му
  вече е разрушено, а на негово място е останала само дупка пълна с вода.

  Тепето е премахвано от края на XIX в. до средата на XX в. По-голямата част от паважа по улиците на град е именно от това тепе.
  През 2005г. има предложение от инвеститор на мястото на несъществуващото вече тепе да издигне 60-етажни кули близнаци, но проектът не се приема. През 2016 година там, където преди много години се е издигал Марковският хълм, е построен търговският център .
  Частица от хълма се е запазила до днес и всички ние ежедневно се докосваме до него, преминавайки по някоя от павираните улици на града.

  ВИЖ ОЩЕ :  НЗОК е изплатила 458 млн. лв. в извънболничната медицинска помощ

  Източник: Wikipedia

  Вижте още

  Новини