20 C
Пловдив
14 юни, 2021
More

  Близо 10 години реката не е чистена основно!

  Още новини от Пловдив

  Забелязано в Пловдивhttp://zabeliazanovplovdiv.com
  Забелязано предлага на пловдивчани новините и събитията, които са близо до тях, които пряко ги вълнуват и които те биха искали да съобщят на съгражданите си. При нас водещото е опитът от първо лице, независимото мнение и всички граждани, които искат да дадат гласност на забелязаното от тях.

  Областният управител Дани Каназирева обясни, че е належащо да се премахне стария стоманен ЖП мост на р. Марица на линията - в най-източната част от землището на  Пловдив. Съоръжението е със силно компрометирани устои, но по него преминава магистрален водопровод. Това е и причината  мостът да не бъде разрушен, въпреки че има изграден нов за железопътната линия. Според Дани Каназирева от ВиК  имат готов проект, осигурено е , но  чакат от НКЖИ да им определят време, през което да извършат преместване на водопровода, за да бъде премахнато след това и съоръжението. В противен случаи има реален риск стария мост да рухне в реката, да скъса водопровода, което ще  причини големи щети и може да остави без питейна вода ЖР“Тракия“.

  Според експертите в областната администрация е необходимо да се обърне внимание на река Първенецка в участъка, където водата се отклонява в Гребния канал. Изградените преди години три последователни бетонови бента имат нужда от на хидравличната проводимост и ново решение, което да предотврати риска от скъсване и наводнение на Пловдив, включително и на кв. Прослав. По думите на областния управител от Община Пловдив или Напоителни системи трябва да изградят подвижно съоръжение, което да позволява както пълнене на гребния канал, така и свободното движение на водата. Междувременно стана ясно, че от Напоителни системи имат готовност да започнат веднага почистването на коритото на р. Първенецка.

  Друг проблемен участък е по поречието на Марица в началото на квартал Столипиново, където при изграждането на  предпазна стена, сечението на реката е намалено от 170 на 85 метра и в момента създава реален риск  от наводнение при повишено ниво на водата. По думите на областния управител Дани Каназирева  е необходимо да бъде извършена хидрология, която да определи колко да бъде широчината на коритото на реката.

  ВИЖ ОЩЕ :  Над 100 тона отпадъци събра „Чистота“ от поредното незаконно сметище

  В най-кратки срокове е необходимо укрепването  на северния бряг на река Марица при Езиковите гимназии  и изграждане на предпазна стена, която да предотврати опасността от наводнения, които са случват често през годините, а водата  стига чак до бившата окръжна болница.

  ВИЖ ОЩЕ :  Над 100 тона отпадъци събра „Чистота“ от поредното незаконно сметище

  От областна управа препоръчват и поддръжка и укрепване на каменните подпорни стени на р. Марица в града, защото към момента има установени множество дефекти.

  Не на последно място във връзка с периодичните наводнения на Пловдив при интензивни валежи следва да се потърси възможност за изграждане на преливни съоръжения към главните канализационни колектори на града, които да отвеждат водата направо в река Марица.

  Препоръчва се също така почистване на отливния канал след  дъждопреливника на основния канализационен колектор в северната част на града както и почистване на шахтите.

  Очертаните проблеми, свързани с река Марица и нужните превантивни дейности, които трябва да бъдат предприети  за предотвратяване опасността от наводнения, бяха обсъдени в Областната администрация на проведената среща по инициатива на ресорния заместник-кмет с експерти от Община Пловдив, Пожарна безопасност и защита на населението“, РИOСВ, Басейнова дирекция, Напоителни системи и .

  Според Ставрев е необходимо да се направи цялостен мониторинг на река Марица, който да обхване не само градската част, но и поречието извън Пловдив.  Той е категоричен, че трябва да се изготви доклад с мнения и препоръки от страна на  всички институции и екологични организации, след което да се определи необходимото финансиране за извършване на набелязаните превантивни дейности.

  Абонирайте се за канала на „Забелязано“ в YouTube. Ще видите ексклузивни клипове, репортажи, предавания и интервюта.
  Най-интересното от Пловдив и областта. Щракнете ТУК.

  - РЕКЛАМА -

  Вижте още

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  - РЕКЛАМА -
  - РЕКЛАМА -