20 C
Пловдив
25 юни, 2021
More

  Демократична България канят граждани и експерти на среща-обсъждане на проекта за изменение на общия устройствен план

  Още от Пловдив

  Забелязано в Пловдивhttp://zabeliazanovplovdiv.com
  Забелязано в Пловдив предлага на пловдивчани новините и събитията, които са близо до тях, които пряко ги вълнуват и които те биха искали да съобщят на съгражданите си. При нас водещото е опитът от първо лице, независимото мнение и всички граждани, които искат да дадат гласност на забелязаното от тях.

  Основната цел на мероприятието е общинските съветници от Демократична да изготвят съгласувано с гилдиите и пловдивчани предложения, които да бъдат внесени в .

  Говорители, които ще представят ОУП в отделните му части в началото на обсъждането са:

  • Арх. Антоанета Топалова – специалист по градоустройство и опазване на културното наследство, бивш главен архитект на Пловдив
  • Арх. Тереза Колева – експерт по градоустройство и урбанизъм
  • Арх. Невена Пачеджиева – член на Съюз на ландшафтните архитекти, учител по парково строителство, зам.председател на Обществен експертен съвет по озеленяване към Община Пловдив
  • Инж. Петър Фандъков – транспортен инженер, експерт по планиране на трафика

  Събитието ще се проведе на 21.10.202 г. от 18:00 ч. в Голяма конферентна зала в Дом на културата „Борис Христов“.

  Как ще се развива гр.Пловдив в следващите десетилетия? ОУП е стратегическият документ, който отговаря на този въпрос. Презастрояването, липсата на достатъчно зелени площи, мръсният въздух, задръстванията, липсата на паркоместа, нефункциониращият добре градски , плачевното състояние на водопроводната мрежа и още много проблеми могат да бъдат решени в хоризонт до 2040 г. или да останат като воденичен камък за следващите поколения.

  Ние, общинските съветници от Демократична България, гледаме на предстоящото изменение на Общия устройствен план на Пловдив като на едно от най-важните събития за целия ни мандат. Пловдив може да бъде един истински град на хората от модерен европейски тип. Пловдив разполага със забележително културно – историческо наследство и потенциал за развитие на туризма. Пловдив все още има шанс да запази и/или възстанови загубените досега зелени площи.

  Река Марица може да се отвори към града, а зелените оазиси на тепетата и красивите ни пешеходни зони може да се развиват и подобряват. Всички тези аспекти на развитие могат да се заложат в един качествен, умен и стратегически премислен ОУП или да бъдат погубени чрез недалновидни, лобистки или непремерени решения. Осъзнавайки че се намираме в ключов за развитието на града ни момент, ние искаме да чуем мнението на специалистите и на всички граждани по представения от Община Пловдив към момента предварителен план за изменение на ОУП. Становищата и мненията на граждани, общественици, архитекти и инженери, на бизнеса и неправителствения сектор са изключително важни, за да се подобри качеството на този стратегически документ.

  ВИЖ ОЩЕ :  Кметствата ще работят извънредно в събота, за да издават удостоверения за гласуване
  ВИЖ ОЩЕ :  Каназирева : Няма гаранции за провеждане на честни избори при промените в ИК

  Искаме да чуем гласа на Пловдив и чрез пълномощията ни като общински съветници да защитаваме този глас по време на дебатите в зала и гласуването на документа.

  Планираме тази среща- да бъде в отворен формат и очакваме да се създаде
  конструктивна дискусия. В следващите дни ще обявим поканени от нас говорители, които ще представят ключови елементи от предварителния проект за изменение на ОУП, недостатъците на плана, които сме видели досега, и възможностите за подобряване.

  След това кратко представяне ще открием дискусия и ще изслушаме всяко мнение или становище по плана.

  Предварителният план за изменение на ОУП може да разгледате на сайта на Община Пловдив: https://www.plovdiv.bg/slider/oup-proekt/

  Абонирайте се за канала на „Забелязано“ в YouTube. Ще видите ексклузивни клипове, репортажи, предавания и интервюта.
  Най-интересното от Пловдив и областта. Щракнете ТУК.

  - РЕКЛАМА -

  Вижте още

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  - РЕКЛАМА -
  - РЕКЛАМА -