20 C
Пловдив
17 юни, 2021
More

  Обречени сме на бавно отравяне. Това е геноцид! – коментират от Брестовица

  Още новини от Пловдив

  Милена Христоваhttps://zabeliazano.com
  Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

  Представители на Инициативния комитет на Гражданско сдружение „Живот за “ поставиха пред областния управител проблема с водата в Брестовица.

  Любомир Томов, Емануела Караманова и кмета на община „ запознаха ръководството на Областната управа с бедственото положение, в което се намират 5 200 души.

  „Обречени сме на бавно отравяне. Това е геноцид! Въпреки срещите с институциите и многобройните обещания, нямаме решение на проблема. От чешмите ни продължава да тече замърсена с манган вода, хиляди пъти над нормата“, коментираха от Сдружението.

  Те показаха и потресаващ снимков материал, на който се вижда мръсната вода и следите от манган, останали по марля, поставена под течащата вода от чешмата. „От ни отказват информация за реалните стойности на манган във водата, понеже засягала трета страна“ – допълниха те.

  Проблемът със замърсената вода в Брестовица е от години и към момента се е задълбочил дотолкова, че може да бъде решен само с цялостна подмяна на водопроводната мрежа, тъй като вече манганът е полепнал по тръбите, твърдят от „Живот за Брестовица“.

  По предварителни разчети за подмяната на цялата ВиК система в селото са необходими 25 милиона лева, а даденият срок за това е 36 месеца. Въпреки уверенията, до момента средства от ВиК холдинга не са осигурени.

  „Да има проблем с питейната вода е недопустимо за 21 век! Затова доколкото зависи от мен, като , в рамките на моя мандат, ще направя всичко възможно казусът да започне да се решава. Гледаме в една посока“ – увери .

  ВИЖ ОЩЕ :  Затварят част от ул. „Даме Груев“ заради ВиК ремонт

  „Вече сме изпратили писмо до ВиК Холдинга. Очакваме техния отговор, за който ще ви информираме своевременно. Ще работим за засилване на темпото за стартиране на подмяната на водопроводната мрежа на ниво министерства. Ще задължа РЗИ да публикува в сайта си актуалните данни за показателите на питейната вода в Брестовица“ – категоричен бе областният управител.

  Абонирайте се за канала на „Забелязано“ в YouTube. Ще видите ексклузивни клипове, репортажи, предавания и интервюта.
  Най-интересното от Пловдив и областта. Щракнете ТУК.

  - РЕКЛАМА -

  Вижте още

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  - РЕКЛАМА -
  - РЕКЛАМА -