20 C
Пловдив
17 юни, 2021
More

  Първа награда от Националния фолклорен конкурс в Широка лъка спечелиха малките танцьори от ДГ „Боряна“в кв.

  Още от Пловдив

  Милена Христоваhttps://zabeliazano.com
  Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

  С първа награда от Националния фолклорен конкурс „Широка лъка пее, свири и танцува“, който се провежда на 5 и 6 юни 2021 г. в с. Широка лъка, Смолянско се завръщат малките танцьори от пловдивската „Боряна“в квартал .

  Те спечелиха журито и публиката с танците „Сватба“, „Нестинарка“ и „ Заораване“ /Кукери/ и заслужиха отличието с изключително оригинално пресъздаване на обредите с езика на танца.

  Организатор на конкурса е Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“, с подкрепата на Министерството на културата, Община Смолян и кметството на Широка лъка. Събитието е включено в Програмата на мерките за закрила на с изявени дарби от държавни, общински и частни през 2021 г.

  Сред основните цели на Националния фолклорен конкурс „Широка лъка пее, свири и танцува“ е да съхранява и популяризира уникалността на българския музикален и танцов фолклор, да даде възможност за изява на малки и големи и да се превърне в място за среща на традициите от различните краища на България, за да се представи богатството и пъстротата на българския фолклор.

  Конкурсът се проведе в шест раздела, които обхващат индивидуални изпълнители на народно пеене и на народните инструменти гайда, гъдулка, тамбура и кавал; народни оркестри и камерни инструментални групи; народни хорове и камерни вокални групи; народни танци в четири групи; групи за автентичен фолклор.
  В надпреварите участваха възпитаници на детски градини, навършили пет години, и до XII клас.

  ВИЖ ОЩЕ :  Затварят част от ул. „Даме Груев“ заради ВиК ремонт

  Всяка година разделът „С песните на…“ е отреден на известен фолклорен изпълнител. През 2021 г. той е посветен на народната певица Валя Балканска, спечелила популярност с песента „Излел е Делю хайдутин“. Песента е включена в златната плоча на американските космически апарати „Вояджър 1“ и „Вояджър 2“. Право на участие в този раздел имаха всички от 7- до 18-годишна възраст с изпълнение на две песни от репертоара на Валя Балканска.

  ВИЖ ОЩЕ :  Шест общински училища ще имат нови спортни площадки по общинска програма

  Абонирайте се за канала на „Забелязано“ в YouTube. Ще видите ексклузивни клипове, репортажи, предавания и интервюта.
  Най-интересното от Пловдив и областта. Щракнете ТУК.

  - РЕКЛАМА -

  Вижте още

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  - РЕКЛАМА -
  - РЕКЛАМА -