20 C
Пловдив
28 септември, 2021
НачалоНовини ПловдивОригиналният проект за изграждане на пътен възел между бул. „Христо Ботев“ и...

Оригиналният проект за изграждане на пътен възел между бул. „Христо Ботев“ и ул. „Македония“

- РЕКЛАМА -

Цел на проекта:

Проектът за пътен възел между бул. „Христо Ботев“ и ул. „Македония“ е включен като подобект към Железопътна гара Пловдив и Комуникационно-транспортен пробив под жп ареала на гара Пловдив“, който попада в обхвата на проект „Развитие на железопътен възел Пловдив“ и е част от Tранс-европейската транспортна мрежа.

Граници и специфика на обекта:

  • част от бул. „Христо Ботев“ и част от ул. „Македония“
  • изградените връзки от бул. „Христо Ботев“ към ул. „Македония“, които преминават над жп линията чрез съществуващ надлез
  • изграждане на нов надлез над жп линията, който да осигури минималния светъл вертикален габарит
  • допълване на връзките на пътния възел, с цел осигуряване на всички посоки за движение.
  • Настоящата разработка е във фаза идеен проект.

Съществуващо положение:

Бул. „Христо Ботев“ е един от главните булеварди в гр. Пловдив. Булевардът е разположен успоредно на железопътната линия и осигурява връзка на западната част на града с източната. При пресичането с ул. „Македония“ има изградена пътна връзка в посоки от и към ж.к. „Тракия“ от и към ж.к. „Христо Ботев“.

Поради схемата на изградения пътен възел посоките от Коматевско шосе към ж.к. „Христо Ботев“ и обратното не са възможни. Изградените пътни връзки преминават над железопътната линия в гаровия район чрез надлез. Към момента съществуващото съоръжение не осигурява минималния светъл габарит между долния ръб на съоръжението и кота глава релса на железопътната линия.

Проектно решение:

Настоящият идеен проект е изработен при предпоставката за изграждане на пътния възел в два етапа.

Етап I

Етап I предвижда събаряне и изграждане на нов надлез над жп линията. Новият пътен надлез ще осигури вертикален светъл габарит за преминаване на коловозите в гаровия район на железопътната линия, с цел да не бъде възпрепятстван ремонтът на железопътното трасе в границите на гр. Пловдив.

ВИЖ ОЩЕ :  Тестват сирените на 1 октомври от 11 часа

Съществуващите пътни връзки с бул. „Христо Ботев“ ще се запазят като ситуационно и нивелетно положение.

Етап II

Етап II предвижда реконструкция на пътния възел, включваща изграждане на нови пътни връзки от и за Коматевско шосе посока ул. „Македония“, изграждане на ново кръгово кръстовище на второ ниво и реконструкция на съществуващите пътни връзки от ул. „Македония“ към ж.к. „Тракия“ и от ж.к. „Тракия“ към ул. „Македония“.

Реализацията на втори етап от проекта може да бъде започната след изграждането на Комуникационно-транспортния пробив под жп ареала на гара Пловдив, тъй като ще бъде необходимо пълното затваряне на ул. „Македония“ и пренасочване на движението по новоизградения пробив.

Община Пловдив представи идейния проект за модернизацията на Бетонния мост

Вижте още