fbpx
20 C
Пловдив
26 януари, 2022
НачалоНовини ПловдивОбщина Пловдив подписа Меморандум за сграда на Държавна опера-Пловдив

Община Пловдив подписа Меморандум за сграда на Държавна опера-Пловдив

- РЕКЛАМА -

Кметът Здравко Димитров: Ще обявя международен за сграда на операта. Търсим и подходящ терен.

На специално събитие днес в Стария град на Пловдив бе подписан Меморандум за сътрудничество за проектиране и изграждане на сграда на Държавна опера-Пловдив. Споразумението бе сключено между община Пловдив, и фондация „Дом за Пловдивската опера“. Подписи под него поставиха служебният министър на културата проф. Велислав Минеков, кметът и председателят на фондацията Любозар Фратев. На събитието присъстваха още зам.-министъра на културата проф. Пламен Славов, директорът на операта доц. д-р Нина Найденова, част от членовете на фондацията – д-р Мариана Чолакова и доц. д-р Никола Добрев.

Преди около месец кметът пое ангажимент за намирането на подходящ терен за мащабния проект. Днес той потвърди: „Няма да спра дотук и ще обявя международен архитектурен за сградата на Държавна опера – Пловдив. Градът ни заслужава такава знакова и хубава сграда“ и допълни, че скоро ще посочи и подходящо място за изграждането й. „Благодаря на всички, които работят операта в Пловдив да има свой дом“, сподели още Димитров.
Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков увери, че за проектирането на сграда са отделени 300 хил. лв. от бюджета на ведомството. Той изрази увереност, че събитието днес е значимо не е само за Пловдив и България, но ще има силен международен отзвук. В стратегическия документ общината се ангажира да осигури техническото задание и необходимите документи за започване на проектиране и строителство на бъдещия дом на операта.

Вижте още