20 C
Пловдив
14 юни, 2021
More

  Осигуряване на кръвна плазма за лечение на пациенти с Ковид-19

  Още от

  Милена Христоваhttps://zabeliazano.com
  Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

  Областният кризисен щаб ще помага координацията между Районния център по трансфузионна хематология и болниците при осигуряването на кръвна плазма за лечение на пациенти с Ковид-19.

  Това стана ясно след днешната среща между областния управител , директора на Кръвния център д-р , представители на СНЦ „Бизнесът за “ – дарили апаратурата за извличане на реконвалесцентна плазма и Нели Иванова от инициативата за набиране на средства за закупуване шоков фризер за съхранението й.

  Д-р Джевизова съобщи, че вече е изпратен доклад до Здравното министерство за отпускане на целеви средства за дооборудването на сектора за даряване на кръвна плазма.

  Изготвени са графици и указания към дарителите, като към момента интересът е голям и дори вече се дарява. Тя обясни, че на всеки дарител се правят първо стандартите лабораторни изследвания – кръвна картина, кръвна група, хемоглобин, антитела, изследвания за хепатит, ХИВ и др. След излизане на резултатите се прави планиране на процедурата плазмафереза. Има и определени изисквания към дарителите, преболедували и възстановили се от Ковид-19 – да имат положителен тест и период от 40 дни след това, да са на възраст от 18 до 65 години, в момента да се чувстват здрави и състоянието им да не налага прием на медикаменти. При посещението си в кръвния център трябва да носят медицински документи, касаещи преболедуването им от коронавирус.

  Междувременно Нели Иванова, една от инициаторките на кампанията за набиране на средства за закупуването на шоков фризер, съобщи че кампанията продължава, а необходимата сума, която трябва да се събере е 77 000 лева. Събраните до момента са близо 40 хиляди лева.

  ВИЖ ОЩЕ :  Над 100 тона отпадъци събра „Чистота“ от поредното незаконно сметище
  ВИЖ ОЩЕ :  Над 100 тона отпадъци събра „Чистота“ от поредното незаконно сметище

  „Всеки от нас може да помогне в тежката ситуация. Всеки има близки, преболедували и боледуващи от инфекцията и трябва да сме солидарни. Убедена съм, че в Кръвния център организацията по даряване и съхранение на плазма ще бъде много по-добра, за да се помогне на всички, които имат нужда от специфичното лечение, коментира областният управител.

  Абонирайте се за канала на „Забелязано“ в YouTube. Ще видите ексклузивни клипове, репортажи, предавания и интервюта.
  Най-интересното от Пловдив и областта. Щракнете ТУК.

  - РЕКЛАМА -

  Вижте още

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  - РЕКЛАМА -
  - РЕКЛАМА -