Министър Боил Банов: нерегламентираните действия по сградата на су „св. Климент охридски“ са спрени

„Институциите трябва да са първите, които да спазват правилата“, категоричен бе министър Банов

Във връзка със сигнал, който се появи днес в 12 ч. в социалните мрежи, че се монтират или демонтират, вероятно климатици, по фасадата на СУ „Св. Климент Охридски“, която е архитектурно-строителна, художествена и историческа недвижима културна ценност от национално значение, разпоредих на Главна дирекция „“ () да извърши незабавна . След тридесет минути директорът на дирекцията ме уведоми, че всички действия по намеси върху сградата са спрени.

Това съобщи днес пред представители на медиите министърът на културата . Той уточни, че проверката на място е показала, че се извършват нерегламентирани действия без проект, който да е заведен по съответния ред в Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) и съответно заверен от Министерството на културата.

„Директорът на Инспектората веднага спира проекта, вика полиция, махат скелето. Съставен е протокол и в понеделник продължават действията, регламентирани по нашия закон. Изисква се пълна документация, обследване – кой, защо и как си е позволил това“, разясни процедурата министър Банов.

От своя страна директорът на ГДИОКН Трайков разясни, че след като приключи и документалната проверка, ще стане ясно какви точно предписания и наказания ще бъдат наложени.

„Всичко ще приложим по закон, защото взе да ми омръзва. В рамките на тази тежка ситуация в държавата това е обидно. Институциите трябва да са първите, които да спазват правилата“, категоричен бе министър Банов.

По думите му нанесените намеси са поправими, тъй като държавата е реагирала мигновено, но никой в страната не бива смята, че стои над законите. Законът  за културното наследство е категоричен, че намеси по сгради – недвижими културни ценности, могат да се извършват само след съответното съгласуване с НИНКН и с Министерството на културата. „Сградата на Софийския университет е много преди нас и ще остане след нас, не може самостоятелно всеки да си решава“, категоричен бе Банов. Той сравни ефекта от действията по сградата на Ректората с тези от заснемането на видеоклипа в сградата на Съдебната палата.

Директорът на ГДИОКН Александър Трайков пък уточни, че ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ е съобщил, че от Столична община е имало предписание за премахване на поставените климатични тела, тъй като сградата е недвижима културна ценност. Ако обаче има проект за поставяне на нови, той задължително трябва да се съгласува с НИНКН и с Министерството на културата, посочи Трайков. По думите му е почти сигурно, че подобно съгласуване няма, а точните санкции ще бъдат определени от съда.

Очаква се резултатите от проверката да бъдат ясни до края на деня в понеделник, 27 април.