Стихове на две поетеси от община Мездра намериха място в Алманах „Детски истории 2020“

Стихове за деца на две поетеси от община и , намериха място в „Нова българска . Детски истории 2020“. В сборника – и , издаден за пета поредна година от Фондация „Буквите“, са включени произведения в мерена и немерена реч на 40 съвременни автори – деца до 16-годишна възраст и възрастни, в т. ч. наградените творби в Четвъртия конкурс за приказки.

Цветинка Стоянова, която е старши специалист „Труд и работна заплата“ в Общински център за социални услуги и дейности – Мездра, е представена в алманаха със стиховете за деца „Рожден ден“, “Нежно стихче за вълшебни сънища” и „Самодивка“.

Цветинка Стоянова има издадени две детски книжки – „Самодивка“ (2018 г.) и „Караконче Тонче и Сашко от София“ (2019 г.), а в момента подготвя за печат книга в помощ на деца без родители от сиропиталища, която ще бъде издадена в Москва.

Дарина Цветкова, която е член на Литературен клуб „Христо Ботев“ – Мездра, на Художественотворчески клуб „Ковачница“ – Игнатица и на Художественотворчески клуб „Факел“ – Зверино, е представена в алманаха с две за деца – „Попара“ и „Космичен град“, и с четири гатанки.

Дарина Цветкова има издадени 11 книги – стихосбирките „Пречистване“, „Съзерцание“, „Необятност“, „Ех…“, „Тинтява“, „Обичник“, „Жива“ и „Слънчогледи“, новелата за юноши „Сърчице златно“ и поетичните сборници за деца „Цветна дъга“ и „Водолейче“.

Алманах „Нова българска литература. Детски истории 2020“ ще бъде представен официално на 31 май 2020 г. (неделя) от 13:00 часа пред паметника на Радой Ралин в София, а от 19:00 часа същия ден сайтът за нова българска литература „Буквите“ организира Виртуална премиера с участието на авторите, които за включени в алманаха.

***

Нежно стихче за вълшебни сънища

 

Спинкай сладко, мъничко дете,

подай ръчичка на Сънчо да те заведе

в най-вълшебната страна,

там, където има чудеса.

Вземи си сънена магия,

полети на пухкавото облачно одеяло,

изтегни се като коте,

малко, мъркащо и бяло.

Нежна музика, като въздишка във нощта,

трепти по лунната пътека на притихнала река,

Спи, мъниче, очички затвори

и със Сънчо полети.

Вземи приспивен прах от златните звезди

и с малката ръчичка грижовно поръси

всичко на земята, сладичко да се наспи –

и котето, и кучето, и уморените треви,

спи, мъниче, спи.

Цветинка Стоянова