20 C
Пловдив
28 септември, 2021
НачалоИнтересноПравилно поставяне или подменяне на плочките в банята

Правилно поставяне или подменяне на плочките в банята

- РЕКЛАМА -

Лепене на плочки

Керамичните плочки са оптималният материал за довършване на банята заради високото им ниво на издръжливост и надеждност, както и лекота на поддръжка. Ето защо почти всяка баня е с керамични плочки. Но понякога има такива неприятни ситуации като обелване или дори напукване на една или повече плочки. Какво да правим, ако плочките се напукат или разместят поради някаква причина или се захабяват и т.н. Ще разгледаме някои основни моменти и възможности в тази статия за залепването на плочките и избора на подходящо лепило.

Причини за отлепване на плочки в банята:

Основната причина, поради която плочките в банята се отлепват, е в технологията на полагане:

• В слоя лепило има кухини. Ако общата площ на такива кухини е 15% или повече, рискът плочките да се отлепят или паднат с времето, се увеличава.

• Нанесено е твърде тънко или дебело лепило. Производителят посочва оптималната дебелина на слоя.

• Използване на некачествено лепило. Сухите смеси имат ограничен срок на годност, след което не се препоръчва използването им. Също така не използвайте смеси, които имат наситена влага и в тях са се образували бучки.

• Неспазване на пропорциите при приготвяне на лепилото. Препоръчителното количество вода за смесване на сухата смес е различно за всеки производител, поради което, преди да смесите разтвора, трябва да прочетете инструкциите.

• Основата не е била грундирана и заради това захващането не се е получило така, както трябва – прахови частици са попаднали между лепилото и основата. Това се случва особено често при полагане на плочки върху бетон и измазани основи, които не са били обезпрашени.

• Неспазване на температурния режим по време на полагането на плочките, както и по време на залепването и изсушаването на лепилото. По време на работа и когато лепилото изсъхне, стайната температура трябва да бъде най-малко + 10 ° C и не трябва да има течение.

• Слаба основа. Например, полагане директно върху боя или варовик.

• Несъответствие на лепило и субстрат. Например за дървена основа са необходими специални високоеластични съединения.
В допълнение към неспазването на основните правила по време на декорацията на банята с плочки, покритието може да се срути по други причини:

• Свиване на сградата (дървена къща или нова сграда).

• Резки и значителни промени в стайната температура.

• Механично натоварване на облицовката: силни удари, вибрации.

Най-често плочките падат от основата поради некачествен материал.

Какво лепило да изберем при залепване на плочки за баня?

За залепване на падналите плочки са подходящи следните състави:

• Готови лепилни смески. Тези формулировки се продават в херметически затворени пластмасови кофи. Сместа се разбърква старателно преди нанасяне. В зависимост от производителя, готовите смеси са предназначени за различни видове основи и условия на работа.

• Лепилото за плочки под формата на суха смес е универсален вариант. Можете да изберете състава за всякакъв вид плочки и дебелината на нанесения слой. Стандартната версия е Ceresit Plus, универсално лепило за плочки и порцеланови каменни изделия на основата на модификатори на цимент и полимер. Преди извършване на ремонтни работи, сухата смес се смесва с вода в количество, посочено от производителя.

Ако все пак всичко ви се струва много сложно, а повярвайте ни, понякога е така, по-добре да се доверите на професионален майстор за лепене на плочки в Пловдив.

Статията е подготвена със съдействието на: https://remontibg.eu/

Вижте още