20 C
Пловдив
28 юли, 2021
More

  12 филма заснети в Пловдив

  Новини от Пловдив и Региона

  12 Филма, които са заснети , или в тях присъстват сцени заснети в града:
  1. Вчера
  Български игрален филм (драма) от 1987 година на режисьора Иван Андонов, по сценарий на Владо Даверов. Филмът се основава на романа на Владо Даверов „Вчера“. Оператор е Красимир Костов. Музиката във филма е композирана от Кирил Маричков по текст на Владо Даверов.
  Краят на 60-те години. Дана (София Кузева), дъщеря на дипломат в Лондон, се завръща в и е настанена в пансион на езикова гимназия, в която учат предимно деца на висши партийни функционери. Иван (Христо Шопов) е син на човек на върхушката и дори по-сериозните провинения са му простени, докато Ростислав (Георги Стайков) е приет в училището само заради способностите си и при най-малката грешка може да бъде преместен. Освен че харесва и двамата, съученичката им Марина е човек, който обича сложните интриги, в които скоро ще бъде въвлечена и Дана. В училището се разследва бременността на ученичка и преподавателите са изнервени. На обикновените младежки лудории се гледа като на потенциални престъпления, докато не се случва непоправимото.
  2. На живот и смърт

  Български 3-сериен телевизионен игрален филм от 1974 г. на режисьора Неделчо Чернев.

  Книжната тетралогия на Димитър Ангелов е сведена от Анжел Вагенщайн до екранна трилогия (12 юни 1974), която бащата на българския телевизионен театър и кино превъръща в първокласен образец на филмовия соцреализъм – възхваляващ партизанската борба срещу зловещия и кървав фашизъм в България. В сериала участват всички най-известни за времето си български артисти.

  3. Бариерата
  Български игрален филм (драма, романтичен) от 1979 година на режисьора Христо Христов, по сценарий на Павел Вежинов. Оператор е Атанас Тасев. Създаден е по повестта „Бариерата“ на Павел Вежинов. Музиката във филма е композирана от Кирил Цибулка.

  Композиторът Антони Манев (Инокентий Смоктуновски) – разведен и крайно отегчен, води отчужден и изолиран живот, докато не се появява младата Доротея (Ваня Цветкова). Тя бързо го въвлича в своя необикновен свят на безгранични човешки възможности, свят, в който дори да полетиш е възможно.

  Твърде бързо след като я подслонява за една вечер в дома си, Манев я издирва и се среща с д-р Юрукова, която е отговорна за Доротея в психиатрията. Несъмнено обремененото ѝ минало, свързано със семейството ѝ, както и нейните налудничави разбирания го стъписват, но той все пак ѝ намира нова работа и я приема в дома си. Доротея се оказва едно талантливо, интригуващо момиче, което постоянно го изненадва, например с това да чува нотите в главата си, да мисли, че хората произлизат от птиците и да иска да полети като тях. Една вечер тя решава, че Антони е готов заедно да се отправят към звездите. Въпросът дали са летели наистина или просто са си го внушили остава отворен. В резултат на това обаче Манев се плаши и бяга извън София. Връща се след два дни, но нея я няма. На другата сутрин Доротея е намерена мъртва, паднала далеч от всякакви сгради, може би след последния си полет отвъд невъзможното…

  „Бариерата“ разказва една за лудостта, внушена като различие, като една от малкото пукнатини в обществената матрица от еднообразни, неразличими елементи. Полетът на Доротея е полет отвъд примирението с условните човешки разбирания, полет над ограниченията и нормите. Обикновеното е тягостно за душата, тя се намира в един затвор на съзнанието, който не ѝ позволява да открие това, което се крие отвъд стените му. Срещайки Доротея, Манев частично проглежда за различното. Той първо го осмисля като нещо неправилно, но и ирационално, необяснимо. Впоследствие разбира, че именно тази позицията е по-скоро израз на невежество, на страх от това, което не разбираш. Защо умира Доротея? Може би защото осъзнава, че Антони не може да премине бариерата на здравия разум и посредствеността и да повярва в изключителното.

  4. Тютюн
  Български игрален филм (драма) от 1961 година, по сценарий и режисура на Никола Корабов. Оператор е Въло Радев. Създаден е по едноименния роман на Димитър Димов. Музиката във филма е композирана от Васил Казанджиев. Филмът е включен в програмата на фестивала в Кан през 1963 година.

  Борис, Павел и Стефан са синовете на беден учител по латински в провинцията. Борис е амбициозен, жаден за власт, пари и могъщество, докато по-младите му братя са комунисти, отдадени на делото и партията. Борис се влюбва в красивата Ирина, а Павел – в нейната приятелка Лила, която също членува в комунистическата партия. Бащата на Ирина е старши стражар от околийското управление. Тя отива да учи медицина в София, а Борис се жени за Мария, дъщерята на собственика на тютюневата фабрика „Никотиана“. След като бащата на Мария умира, Борис наследява фабриката и става богат. Но здравословното състояние на жена му постепенно се влошава, тя е психично болна и не може да разпознава хората около себе си. Ирина и Борис стават любовници, а след смъртта на Мария сключват брак. Малко преди това бащата на Ирина е убит по време на стачка в завода.

  ВИЖ ОЩЕ :  Театърът на Чарли в Забелязано
  ВИЖ ОЩЕ :  Театърът на Чарли в Забелязано

  Борис прави сделки с немците, София е бомбардирана от съюзниците, а Ирина все повече осъзнава истинската му същност. Борис пие все повече и повече, разболява се и умира. Филмът завършва с посрещането на партизаните и изводът, че човешката душа е вечно търсеща щастието и любовта.

  5. Вампири, таласъми
  Български игрален филм (драма) от 1992 година, по сценарий и режисура на Иван Андонов. Оператор е Димко Минов. Музиката във филма е композирана от Кирил Маричков.
  6. Сорая

   

  Биографичен разказ за съпругата на последния ирански шах Мохамед Реза Пахлави. През 1950 г. шах Мохамед вижда снимка на Сорая и се влюбва в нея. Следва сватба, но Сорая се разболява тежко.

  През 1951 г., след държавен преврат, шах Мохамед и семейството му е принудено да търси политическо убежище в Германия, където се сблъсква с различни перипетии.

  Популярната като “тъжната принцеса” Сорая не може да има деца, а Мохамед е длъжен да остави престолонаследник. Историята на една гореща любов и може би неизбежна раздяла…

  Много от снимките са заснети в . Около 300 български статисти играят ирански бунтовници. Къщите „Хиндлиян“ и „Недкович“ са превърнати в техеранския дом на принцеса Сорая.

  7. Пътуване до Цариград
  8. Шивай
  Шивай е роден и израснал в Хималаите, докато води експедиции за любители алпинисти, се запознава с Олга, младо момиче от България. Любовта им дава своя плод, малката Гаура, но Олга не е готова да стане майка и да живее в чуждата страна, затова заминава, без дори да види детето си. Осем години по-късно, Гаура случайно открива стари снимки и писма, настоява да види родната си майка. Двамата кацат в София, но още в първите дни там се сблъскват със смазващата престъпност.
  9. Ъндърграунд”/”Underground

   

  Трагикомичен филм от 1995 година на режисьора Емир Костурица по негов сценарий в съавторство с Душан Ковачевич. Филмът е многонационална копродукция на Съюзна република Югославия, Франция, Германия, Унгария, Чехия и България. Главните роли се изпълняват от Мики Манойлович, Лазар Ристовски, Миряна Йокович, Славко Щимац.

  10. Моето прасе и аз”/ „Mon cochon et moi
  Режисьор: Франк Добрин   В ролите: Надежда Стефанова, Деси Тенекеджиева, Жерар Депардийо, Здравец Здравчев, Йохан Шопен, Марко Ди Стефано, Клавдия Фратаркангели, Здравец Здравчев
  11. „Война” ООД
  Aмерикански филм със смесени елементи на политическа сатира и екшън трилър на Ню Имидж, сниман в България в края на есента на 2006 г., с участието на Хилари Дъф и Джон Кюсак.
  Действието на филма се развива в бъдещето, където бушува бунт в пустинната страна Турагистан, окупирана след операция на наемни частни сили на мега-корпорацията Тамърлейн. Бившият вицепрезидент на САЩ, сега изпълнителен директор на Тамърлейн, наема емоционално белязан убиец – 40-годишният Бранд Хаузер (Джон Кюсак). Той трябва да убие изпълнителния директор на техните конкуренти. Две жени – ролята на едната, от които е поверена на Хилари Дъф – объркват плановете на всички.
  12. „Непобедимите” 2
  Aмерикански екшън филм от 2012 г., по сценарий на Дейвид Калахам и Силвестър Сталоун, който също е режисьор и актьор в главната роля. Във филма още участват: Джейсън Стейтъм, Долф Лундгрен, Ранди Кутюр, Тери Крюс, Стив Остин, Мики Рурк, Чък Норис, Брус Уилис и Арнолд Шварценегер.
  *Източници: Wikipedia.org и Btv.bg

  Вижте още

  Новини