20 C
Пловдив
28 юли, 2021
More

  Варненската опера представя „Цар Лъв“ в Пловдив

  Новини от Пловдив и Региона

  Варненската опера представя „Цар Лъв“  в „лъвския“ месец август

  Закономерно в „лъвския“ месец август за пръв път на професионална сцена в България оживява мюзикълът „Цар Лъв“. Мащабната продукция на Държавна опера Варна гостува в Пловдив на 13 август 2021 г. от 21:00 ч. на сцената на Античен Театър. Премиерата ще се състои на фестивала „Опера в “ във Варна на 11-ти август.

  Варненската опера представя един вълнуващ концерт в костюми по музика на Елтън Джон и Ханс Цимер. Текстовете са на Тим Райс. Автор на оркестрацията е Данко Йорданов, а в постановъчния екип са режисьорът Петко Бонев, диригентът Страцимир Павлов, сценичен дизайн и костюми Ася Стоименова, сценично движение и пластика Анна Пампулова, 3D mapping Лора Руневска. Участват солисти, оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна.

  Сред артистите от различни поколения, избрани с труден кастинг в два тура, се открояват: Виктор Ибришимов (когото аплодирахме като Клод в премиерния от това лято „Коса“) в ролята на Муфаса; младите таланти Васил Желев и Максим Ялнъзов (който играе и в мюзикъла „Любовта никога не умира“) като малкия Симба. В ролята на порасналия Симба репетират любимците ни от редица други мюзикъли на варненска сцена, солистите на Държавна опера Варна Борислав Веженов и Велин Михайлов, а образа на Нала подготвят великолепната Лилия Илиева и Яница Халачева.

  „Цар Лъв“ (The Lion King) е първият анимационен филм на Дисни, създаден не по съществуваща творба, а по оригинална история (1994), вдъхновена от библейските разкази за Йосиф и Моисей, както и от „Хамлет“ на Шекспир. Песните на Елтън Джон и текстописеца Тим Райс, с оригинална музика на Ханс Цимер: „I Just Can’t Wait to Be King“, „Circle of life“, „Hakuna Matata“, „Can You Feel the Love Tonight“ и други покоряват сърцата на зрителите и спечелват две „Оскар“и един „Златен глобус“ на филма. Следва мюзикълът „Цар Лъв“ (1999), който не само триумфира на световната цена, а за малко повече от 20 години носи шесткратно повече милиарди от анимационния филм.

  ВИЖ ОЩЕ :  Младежи от различни религии и култури ще изпратят общо послание за приятелство
  ВИЖ ОЩЕ :  Младежи от различни религии и култури ще изпратят общо послание за приятелство

  Сюжетът разказва за Симба (лъв, от суахили) – младият лъв, който трябва да наследи баща си, Муфаса, като цар на Лъвските земи. Но убийството на Муфаса от чичо му Скар обърква предначертания ход на събитията и въвлича Симба в много премеждия, докато след години борба доброто побеждава, Симба защитава полагаемото му се място и животът се завръща в обичайното си русло. Една красива и добре разказана приказка за доброто и злото, които живеят във всекиго, а кое от тях ще надделее, зависи от самите нас.

  Творчески екип на представлението

  „ЦАР ЛЪВ”

  Музика Елтън Джон, текст Тим Райс

  Постановъчен екип:

  Оркестрация – Данко Йорданов

  Диригент – Страцимир Павлов

  Сценичен дизайн и  костюми – Ася Стоименова

  Сценично движение и пластики – Анна Пампулова

  Сценични бойни пластики – Николай Дериволков

  Асистент – Станислава Томова

  3D mapping – Лора Руневска, elektrick me

  Превод – Лилия Бонева

  Режисьор – Петко Бонев

  Асистент режисьор – Даниел Йовков

   

  Действащи лица и изпълнители:

  СИМБА (дете) – Васил Желев, Максим Ялнъзов

  НАЛА (дете) – Бриана Петрова, Ивайла Иванова

  МУФАСА – Виктор Ибришимов, Тихомир Трифонов

  СИМБА – Борислав Веженов, Велин Михайлов

  НАЛА – Лилия Илиева, Яница Халачева

  СКАР – Димитър Ялнъзов, Нейчо Петров-Реджи

  РАФИКИ –  Моника Иванова, Христина Джурова

  ТИМОН – Йоан Попов, Ненчо Костов

  ПУМБА – Даниел Добрев, Лев Караван

  ЗАЗУ – , Калоян Лулчев

  ШЕНЗИ – Балена Ланджева, Радинела Тотева

  БАНЗАЙ – Лев Караван, Ненчо Костов

  ЕД – Георги Иванов, Калоян Лулчев

  САРАБИ – Антонела Петрова, Калина Жекова

  Резерви: Димитрина Германова (Нала), Розалия Желязкова (Рафики), Надя Станоева (Шензи), Мойра Янкова.

  Помощник-режисьори Димитър Левичаров, Елиана Атанасова. Корепетитори Соси Чифчиян, Руслан Павлов. Суфльор Димитър Фурнаджиев.

  Вижте още

  Новини