20 C
Пловдив
28 септември, 2021
НачалоСъбитияДве уникални изложби в Пловдив на 16 септември 2021 г

Две уникални изложби в Пловдив на 16 септември 2021 г

- РЕКЛАМА -

Заповядайте на откриването на две уникални изложби на 16 септември (четвъртък) от 17:30 ч. в Регионален етнографски музей – Пловдив.
1. „Художниците Дочеви – баща и синове“ – Асен, Борис и Петър Дочеви. Изложба, представяща живописното наследство на една от малкото художнически фамилии в Пловдив. Тя показва търсенията на едно семейство художници и творческият израз на всеки един от тях. В събраните творби могат да се проследят художествения изказ и настроенията на творците, родени през първата половина на ХХ век, а продължаващи да работят и до ден днешен. Това е втората съвместна на тримата художника, като първата е била организирана от Димитър Киров – ДиКиро и открита от Иван Маразов преди точно 50 години.

2. ,,Магията на разложката запеска“ – на Исторически музей – Разлог, в която са подбрани най-ценните и красиви шевици от ХIX и началото на ХХ век, избродирани върху женските ризи /кошули/ и носии от Разложкия край. Колекцията заема едно от водещите места във фонда на Исторически музей – Разлог.

Изложбите са част от инициативата „Европейски дни на наследството“.

,,МАГИЯТА НА РАЗЛОЖКАТА ЗАПЕСКА“ 

НА ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – РАЗЛОГ

На 16 септември 2021 г. (четвъртък) от 17.30 ч. в Регионален етнографски музей – гр. Пловдив ще бъде открита гостуващата изложба: ,,Магията на разложката запеска“ на Исторически музей – Разлог. В нея са подбрани най-ценните и красиви шевици от ХIX и началото на ХХ век, избродирани върху женските ризи (кошули) и носии от Разложкия край. Колекцията заема едно от водещите места във фонда на Исторически музей – Разлог.

Със своята пъстрота и багри те са неразделна част от българското народно изкуство. Особено красива е разложката шевица, наречена запеска. Известни са около 28 основни символа (лалета, карамфилчета, звонци, ягодки, китки, клещи и т.н.), бродирани по ръкавите. Любим цвят е червеният, както и синьо, зелено, жълто – все животворни и природни цветове. Тя е характерна за града, откъдето според изследователите се разпространява в околните селища. Формирането и окомплектоването на колекцията от шевици е постоянен процес, който освен съхранението и експонирането им, цели да покаже старинната изработка и цветовия колорит, използван от разложката жена.

Изложбата е богато илюстрирана от пана със снимки на носии и допълнена с автентични експонати от мъжко и женско облекло, шевици и изделия на грънчарския занаят.

Спецификата на традиционната култура е обект на проучване, като стъпка в това направление са заснетите облекла, традиционни празници и обичаи от фондация ,,Български корени“, които работят за популяризацията на местната култура с музея в Разлог.

През 2021 г. излезе от печат „Каталог с шевици от Разлог“, чиято цел е да популяризира експонатите извън тесните научни среди и да достигне до всички влюбени в народната култура любознателни читатели. В града има бродирачки, които със старание и любов продължават да възпроизвеждат разложките запески. Така опазват миналото, но и по магичен начин успяват да го пренесат и оживят в новото време.

ВИЖ ОЩЕ :  Кирил Кузманов ще открие своята намеса в градска среда в Пловдив на 30 септември

 

„ХУДОЖНИЦИТЕ ДОЧЕВИ – БАЩА И СИНОВЕ“

на Асен, Борис и Петър Дочеви

Заповядайте от 1 до 30 септември 2021 г. в Регионален етнографски музей – Пловдив, за да разгледате една уникална изложба, показваща търсенията на едно семейство художници и творческият израз на всеки един от тях. В събраните творби могат да се проследят художествения изказ и настроенията на таланти, родени през първата половина на ХХ век, а продължаващи да работят и до ден днешен. Това е живописното наследство на една от малкото художнически фамилии в Пловдив.

Асен Дочев (1900 – 1969 г.) завършва Художествената академия в София, преподава в Педагогическият институт в Пловдив и така остава да живее в града. Пръв приятел и кум на Златю Бояджиев, с когото цял месец обикалят Италия и попиват от изкуството на ренесансовите творци. Изписва църкви и монументални платна, но е и майстор на портрета и пейзажа – един класически живописец.

В дома му често се събират художници на сладка приказка и неминуемо синовете му „поемат“ въздуха от тези творчески сбирки.

Борис Дочев (роден 1934 г.) заедно с неговия приятел и съученик Христо Явашев илюстрират училищния стенвестник и са единствените ученици, приети в Дружеството на Южнобългарските художници – Пловдив. През 1953 г. постъпва в Художествената академия, а след завършването й работи като преподавател по рисуване. Негови исторически творби са неотделима част от експозиция „Възраждане“ в РИМ – Пловдив, музеят в Копривщица, Художествената галерия в Добрич  и др.

Петър Дочев (роден 1941 г.) става част от кръга на Южнобългарските художници, като особено силно е приятелството му с Димитър Киров, който организира и една от големите общи изложби на семейство Дочеви. За разлика от баща си и брат си, Петър твори авангардно и споделя търсенията на младите пловдивски таланти (Г. Божилов – Слона, Де Киро и т.н.). Творби на художника има в Градска художествена галерия – Пловдив, частни галерии и колекционери.

Това е една фамилия, чието творчество преминава през две столетия. Трима души, които по различен начин излагат на платното своите вълнения, размисли и споделености.

Изложбата е част от инициативата „Европейски дни на наследството“.

Откриването ще се състои на 16 септември 2021 г.

Вижте още