20 C
Пловдив
17 октомври, 2021
НачалоСъбитияМеждународни фотографски срещи и гръцка фото изложба

Международни фотографски срещи и гръцка фото изложба

- РЕКЛАМА -

ПРОГРАМА

Международни фотографски срещи

„Сертификат за присъствие“

15 – 31 октомври 2021

 

“Международни фотографски срещи”, родили се преди повече от тридесет години, ежегодно събират в Пловдив професионалисти и любители на фотографията от страната и чужбина. Тук са дискусионната среда, живият диалог, новите лица във фотоизкуството, тук са срещите с престижни имена от българската и световната фотографска сцена.

Силата на Осмото изкуство е в неговата неоспорима документалност и художествена условност, които го правят уникално и въодушевяващо за хората.

Все още на  историческата карта на фотографията има бели пространства. Фотографите остават нейните единствени и ревностни изследователи и затова все още диша пловдивският фестивал, за да събира, помага, учи.

Нека тази година всеки един и всички заедно потърсим отговорите на въпроса

„Какъв е смисълът на фотографското послание и какво изпраща към съзнанието ни една снимка?“ Неизписани отговори, които предполагат интереса за години напред към творческата инвенция – ФОТОГРАФИЯ.

Програмата през 2021 е многообразие от изложби на фотографи на перфектната илюзия и изложби на фотографи на неизбежната социална реалност под общата тема „Сертификат за присъствие“.

 

Програма

15  октомври

18.00 ч. Откриване на фестивала

Стратос Калафатис
„Атон – цветове на вярата”

Изложбена зала „2019“

ул.“Гладстон“ № 32

 

16 октомври

 

10.00-11.30 ч.    Портфолио преглед Нина Касиану, Волганг Цурборн

Балабанова къща

Хайет, втори етаж /с предварително записване/

 

12.30 ч. Презентация на Департамент по фотография на „Мимар Синан“ Арт университет Истанбул

проф. Сечкин Терджан, доц. Ебру Узун

Музей за съвременна история”

ул. „Ангел Букорещлиев” No 14

 

14.00 ч. Георг Волц (1863-1917)

„Непознатият фотограф”

Регионален исторически музей

„Музеен център за съвременна история”

ул. „Ангел Букорещлиев” No 14

 

16.00 ч. „Защо изображението има значение”

Фотографии, книги-обекти, експериментално кино.
Колективна изложба от Румъния

Градска художествена галерия

ул. „Княз Александър I” № 15

Първи етаж

 

Карл Манчини

„Кучешка любов”

Градска художествена галерия

ул. „Княз Александър I” №15

Втори етаж

 

17.30 ч. Волфганг Зурборн

„Време за игра”

Балабанова къща,

„Дълбока зала”

ул. „Константин Стоилов” № 57,

 

18.30 ч. Боряна Пандова

„Само минутка”

Балабанова къща,

„Сводеста зала”

ул. „Константин Стоилов” № 57,

 

17 октомври

10.00 ч.  Денислав Стойчев
„И животът продължи”

Къща Хиндлиян,

Балконското

ул. „Артин Гидиков“ 4

11.00 ч. Мариана Камбурова
Мина Камбурова

„Мама, как си, мама?”

Къща Хиндлиян, „Маазата”

ул. „Артин Гидиков“ 4

 

12.00 ч. Георги Вачев
„Музи”
Градска художествена галерия,

Експозиция „Мексиканско изкуство”

ул. „Артин Гидиков” № 11

Организатор на фестивала е фондация „Пловдивско фотографско средище“. Това събитие за тази година би било невъзможно без подкрепата на Община Пловдив, Градска художествена галерия, Общински институт „Старинен Пловдив“ и Регионален исторически музей, както на любезното съдействие на Галерия за фотография „Синтезис“. „Пловдивско фотографско средище“ – photofo@abv.bg

 

ПРОЕКТ

АТОН

ЦВЕТОВЕ НА ВЯРАТА

 

През последните години редовно посещавах връх Атон, опитвайки се да схвана и уловя променящото се в нюансите на вярата, в онази смесица от сгради, картини, реликви, ръкописи, абсурдни подробности за малки тайни и големи откровения.

Особено уникалните затворени мъжки общества, които временно и завинаги са били там, всички тези светци, смъртни и демони, към които се опитвам да се приближа и да разбера с прекомерен интерес и любопитство.

Планината Атон е трудна за снимане, не толкова защото се съпротивлява на светския характер на самата снимка, а по-скоро защото се нуждае от време, за да бъде разкрита, скрита зад живописна семиотика, фолклорна нежност и чудотворни разкази. Това е обстановка на тишина и мистерия, която балансира между минало и настояще, традиция и свобода, мощ и слабост, тъмнина и светлина.

Атон е самоуправляваща се гръцка монашеска държава и представлява център на православното монашество. Първите монаси се заселват там преди 9 -ти век след Христа, живеещи в колиби и пещери. През 963 г. първи е основан манастирът Мегисти лавра. Счита се, че през XIV век Атон е бил обитаван от повече от 50 000 монаси, сред които множество руски, български, сръбски и румънски граждани, обслужващи собствените си манастири.

Днес около 3000 аскети обитават 20 -те манастира и стотиците отшелнически килии и скитове, които съществуват в Атон. Всички манастири са „ценобити“, споделящи молитва, настаняване, билети и труд сред монасите.

Атон е уникалното място в света, където хората не се раждат. Повече от 1000 години мъжете пристигат там, сменят имената си и живеят, практикувайки изолация, молитва, адвент и преди всичко послушание. Подчинението определя солидните йерархични отношения на старейшината и подчинените монаси, които стриктно следват инструкциите и правилата, определени от техните „духовни бащи“.

Атонската държава е видяла много в своята хилядолетна история. Срещата на върха на Византия, императори благодетели, князе и владетели, пирати и контрабандисти на антики, латински кръстоносци, османски завоеватели, присъединяването към гръцката конституция, технологични удобства, европейско и финансови скандали.

Стратос Калафатис е фотограф, роден в Кавала (1966) и базиран в Солун, Гърция. Негови фотографии са представени в многобройни самостоятелни и групови изложби, включително 10 -то Международно архитектурно биенале във Венеция, гръцко участие, 7 -то международно триенале на Тампере във Финландия, 10 -то издание на PhotoEspana, Музей за модерно изкуство, Фукушима и Сага, Япония, Bozar Expo, Брюксел, Белгия. Той е публикувал 4 фотографски книги в сътрудничество с Agra Publications: Archetypal Images (1999), Omonoia 2000 (2000), Journal (2004), Athos/ Цветовете на вярата (2014). От 2002 г. той организира фотографски работилници както в Гърция, така и в чужбина.

Вижте още