Двама екстубирани и 35 оздравели пациенти в Пловдив и областта

За още двама екстубирани пациенти – един в УМБАЛ „Каспела“ и един в УМБАЛ „“, съобщи областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева. Състоянието и на двамата постепенно се стабилизира. Пациентът в „“ е бил интубиран в продължение на 26 дни, в момента се възстановява в интензивното отделение. В „Пълмед“ екстубираният пациент е млада жена, която ще бъде изписана след отрицателна проба.

Оздравелите пациенти към днешна дата са 35, на домашно лечение са 25.
„Ситуацията в областта се следи и се предприемат всички мерки. Поддържаме ежедневна комуникация в Медицинския щаб с болниците, в които се лекуват пациенти с коронавирус, както и със Спешна помощ. Създадена е добра организация за работа и към момента във всички здравни заведения в областта има осигурени достатъчно предпазни средства, коментира областният управител.

Общият брой на пациентите с COVID-19, жители на пловдивска област, е 79. От тях в общините:

 • Пловдив – 37,
 • Карлово – 2,
 • Кричим – 2,
 • Хисар – 2,
 • Родопи – 31,
 • Стамболийски – 4,
 • Калояново- 1,

уточни по данни на РЗИ Каназирева.
Няма нови случаи на инфектирани медицински лица. От всички потвърдени до момента 12, 10 са излекувани. Все още на болнично лечение са един лекар и една санитарка.
Към момента хоспитализирани са 19 лица, както следва:

 • В УМБАЛ „Свети Георги“ се лекуват – 9, няма на интензивно лечение
 • В УМБАЛ „Каспела“ – 3, /от тях 1 на интензивно лечение, който е в същност екстубирания/
 • В УМБАЛ „Пълмед“ – 6 , няма на интензивно лечение
 • В МБАЛ „“ в база „Света Анна“- 1

Общият брой на поставени под карантина на територията на област към 8.00 часа днес – 04.05.2020г. е 2191.

Областният управител допълни, че общият брой на свободните легла в здравните заведения в областта са 440, от които 75 са интензивни.
На проведения днес Медицински щаб стана ясно, че в РЗИ са получени от Логистично-координационния център в РЗИ 6510 предпазни костюма за еднократна употреба, от които ще бъдат дадени на инфекциозните отделения – в УМБАЛ „“ 3000 и на болницата в Карлово – 1000.

Костюми ще бъдат предоставени също така на Спешна помощ, на болниците „Каспела“ и „Пълмед“. В РЗИ ще бъде заделен резерв, от който ще бъдат дадени при необходимост и на другите здравни заведения в областта.
От Логистично-координационния център за областта са получени 30890 маски за еднократна употреба, 60 500 броя ръкавици и 1588 броя защитни очила.
Областният управител съобщи още, че след проведената днес среща между кмета на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов, директора на РЗИ д-р Ваня Манчева и директора на общинската болница в Карлово „Д-р Киро Попов“ д-р Христо Пелев, е решено още тази седмица да започне работа дежурният кабинет в лечебното заведение.

На заседанието на Медицинския щаб бяха коментирани и облекчаването на мерките срещу в страната. Плувните басейни започват да работят при спазването на редица строги противоепидемични мерки, като ще се следва процедурата при първоначално въвеждане във експлоатация – с вземане на проби и анализ на водата в РЗИ. Проверките от страна на инспекцията ще продължат през периода на работа, а строг контрол ще има в общите помещения и съблекалните.

„Във връзка с възможността да заработят откритите пространства към заведенията, предстои да се изясни дали ще има допълнителни изисквания от Българската Агенция по безопасност на храните на централно ниво, а утре ще се срещна с директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Камен Янков. За сега е уточнено, че от БАБХ ще се следи за спазването на санитарно-хигиенните изисквания в кухните и относно хранителните продукти, а от РЗИ ще проверяват дали се спазват отстоянията между масите и указанията за брой клиенти“, обясни Каназирева