20 C
Пловдив
28 септември, 2021
НачалоНовини от България и СветаПисмо до медиите относно грешката с ваксинираните срещу COVID-19

Писмо до медиите относно грешката с ваксинираните срещу COVID-19

- РЕКЛАМА -

Уважаеми колеги, Във връзка с публикации в медиите за неправилно отчитане на поставените дози за ваксинация срещу COVID-19 в Единния информационен портал, уточняваме следното:

Въведените данни за имунизациите по административни области в Единния информационен портал отразяват коректно поставените дози срещу COVID-19 във всяка една конкретна област. Важно е да се отбележи, че всички тези данни се изчисляват на дневна база спрямо регистрираните имунизации във ваксинационните центрове на различните области.

На 26.07.2021 г. е установено несъответствие между резултатите на ваксинираните лица по административни области и общия брой на ваксинирани лица със завършен ваксинационен цикъл. Причината е, че еднодозовите ваксини „COVID-19 Vaccine Janssen“ не са отчетени като завършен ваксинационен цикъл в общия брой ваксинирани лица, а само при резултатите по административни области.

Подчертаваме, че допуснатата неточност е единствено при изчислението на общия брой лица със завършен ваксинационен цикъл, където се сумират данните за лицата, получили втора доза при двудозовите и тези, които са избрали еднодозова ваксина. Данните по административни области са въведени коректно и отразяват действителния брой на поставените дози.

При установяване на разминаването между общия брой лица със завършен ваксинационен цикъл и поставените дози по административни области, несъответствието беше коригирано.

Вижте още