20 C
Пловдив
17 октомври, 2021
НачалоНовини от България и Света пред Българския форум на бизнес-лидерите: Стратегическата автономност на ЕС и...

Светлан Стоев пред Българския форум на бизнес-лидерите: Стратегическата автономност на ЕС и изграждането на устойчива икономика са ключови послания в дипломацията ни

- РЕКЛАМА -
Милена Христоваhttps://zabeliazano.com
Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

Министърът на външните работи открои като един от основните приоритети за ЕС и за България икономическата дипломация – неразделна част от външната политика и от дейностите за осигуряване на устойчиво развитие след пандемията от КОВИД-19.

говори пред V годишна среща на Българския форум на бизнес-лидерите с посланиците, акредитирани в София.
„Стратегическата автономност на ЕС и изграждането на устойчивост са две нови ключови послания в нашата външноикономическа политика и дипломация. Целта е да се осигури ефективна защита за гражданите и бизнеса и да се намали зависимостта на Европа в ключови сектори“, заяви министър Стоев в приветственото си слово към представителите на българския бизнес и дипломатически корпус. Той подчерта, че автономността не може да се разбира като изолационизъм или протекционизъм, а ЕС следва да остане атрактивен за външни инвестиции и отворен за бизнес-партньорства с останалия свят.

Министър Стоев изтъкна и, че като активен участник в европейските и глобални политики в сферата на въглеродно-неутрална икономика, в цифровия и зелен преход, България и българската дипломация подкрепят развитието на публично-частни партньорства с активното участие на българския бизнес и гражданското общество.
По неговите думи пандемията има своите средносрочни и дългосрочни последици и води до преразглеждане на редица традиционни политики и зависимости, но същевременно и до потвърждаване и укрепване на съществуващите стратегически съюзи. Сред положителните развития през последните месеци министър Стоев открои възстановения трансатлантически диалог между ЕС и САЩ.

„Не можем да говорим за устойчивост и икономическо възстановяване без трансатлантическо партньорство. Ние подкрепяме върховенството на международното право и на принципа на мултилатерализма при решаването на глобалните проблеми, което според нас е и водещ фактор за световната икономика“, заяви Светлан Стоев.
Министърът подчерта и значението на Пакета от мерки за икономическо възстановяване и устойчивост „Следващо поколение ЕС“ заедно с новата Многогодишна финансова рамка. Те са мобилизирали безпрецедентен финансов ресурс не само за възстановяване на нивата отпреди пандемията, но създават бъдеща динамична и глобално конкурентноспособна европейска икономика, базирана върху нови екологично чисти и дигитални технологии.

ВИЖ ОЩЕ :  Каракачанов: ВМРО е единственият български проект. Това, което ще спаси България, е връщането на единството на нацията!

„Българското правителство работи по нашия Национален план, който е във финална фаза и е от приоритетно значение за служебния кабинет. Дейността по него се върши денонощно, за да бъде предаден на Европейската комисия“, каза министър Стоев.
България има добър потенциал да бъде активен участник в изграждането на новата европейска икономика и да се възползва от шансовете си за зелен и интелигентен технологически растеж, смята външният ни министър. В този контекст амбицията на страната ни да се присъедини към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е израз на увереност и самочувствие, че може да участва в изработването на глобални структуроопределящи политики и стандарти.

отбеляза, че България вече прилага на практика значителна част от стандартите на ОИСР и е готова да носи отговорностите, произтичащи от членството. Българският бизнес вече също е ангажиран и допринася за участието ни в ОИСР.
В заключение министър Стоев увери представителите на българския бизнес и дипломатическия корпус, че Министерството на външните работи и правителството като цяло ще продължат да оказват необходимата подкрепа за постигане на общата цел – устойчиво развиваща се икономика, която допринася за увеличаване на жизнения стандарт и качеството на живот на българските граждани.

Вижте още