20 C
Пловдив
28 септември, 2021
НачалоЗдравеОбщина Сопот се бори да спаси болница „Иван Раев“

Община Сопот се бори да спаси болница „Иван Раев“

- РЕКЛАМА -

отсрочва задължения на болница „Иван Раев“, за да подпомогне финансово ѝ оздравяване

За спасяването на здравното заведения са необходими общи усилия,
компромиси и солиден план

Болница „Иван Раев“ се превръща в кауза от първостепенно значение за община Сопот. Кризата с директорския пост и конкурса за избор на управител се задълбочава и от нелекото финансово състояние на здравното заведение. В деловодството на община са постъпили писма от д-р Анастасов с молба за отсрочване на задължения за данък върху недвижимите имоти и такса за битови отпадъци за срок от 2 години. Към 16.07.2021г. общата дължима сума за такса за битови отпадъци е в размер на 145 380,56 лв., а общата дължима сума за данък върху недвижимите имоти възлиза на 59 706,41 лв.

Съгласно чл. 9а, ал. 5 от Закона за местните данъци и такси, разрешение за отсрочване или разсрочване на задължения за местни такси над 30 000 лв., се издава от кмета след решение на общинския съвет. Чл. 4. ал. 7 от Закона за местните данъци и такси гласи че „Компетентен орган за отсрочване и разсрочване на местни данъци в размер до 100 000 лв. и при условие, че отсрочването или разсрочването се иска до една година от датата на издаване на разрешението, е кметът на общината, а в останалите случаи е общинският съвет“.

Към писмата от д-р Анастасов са предоставени и финансови и статистически показатели за дейността към 30.06.2021 г. От тях става ясно, че дружеството има и други задължения, не плащането на които може да доведе до прекратяване или спиране на основната му дейност.

ВИЖ ОЩЕ :  Градските автобуси в Пловдив няма да спират по време на протестното шествие на ресторантьори и превозвачи

като кмет на община отсрочва задължението за данък върху недвижимите имоти на „МБПЛ „Иван Раев“-Сопот“ ЕООД в размер на 59 706,41 лв. главница и лихва за срок до две години. Той дава съгласие за отсрочване на задължението за такса за битови отпадъци в размер на 145 380.56 лв. главница и лихва за срок до две години. Решението трябва да бъде взето от Общинския съвет, съгласно закона.

С общи усилия, добра комуникация и финансова дисциплина състоянието на болница „Иван Раев“ може да бъде не само стабилизирано, но и подобрено значително.

Вижте още