20 C
Пловдив
2 декември, 2021
НачалоНовини от България и СветаНад 2,7 млрд. лв. ДДС обратно в касите на изрядния бизнес след...

Над 2,7 млрд. лв. ДДС обратно в касите на изрядния бизнес след автоматизирана оценка на НАП

- РЕКЛАМА -

Над 2,7 млрд. лв. ДДС са постъпили обратно в касите на изрядния бизнес след автоматизирана оценка на и без необходимост от възлагане на проверка или ревизия, съобщават от Агенцията. Това е възможно благодарение на внедрената преди няколко години информационна система „Контрол“, която извършва автоматизиран анализ на постъпилите искания за възстановяване на данъци, уточняват от приходната администрация. От началото на годината 1404 данъчно задължени лица в обхвата на пловдивската дирекция им е било възстановено ДДС по опростената процедура по чл. 130 от ДОПК.

Когато дружеството, подало такова искане, е с ниско рисков профил, няма задължения към бюджета, внася редовно и в срок дължимите данъци и осигуровки, и не на последно място – няма данни за участие в схеми за ДДС измами, софтуерът позволява възстановяване на данък без човешка намеса и без възлагане на проверка или ревизия.

По същия ред, от внедряването на системата досега, на коректни фирми и физически лица, са възстановени над 256 млн. лв. корпоративен данък и почти 61 млн. лв. данък върху доходите. За пловдивската дирекция 3 111 лица са с възстановен данък на физическите лица по опростената процедура.

В същото време специализираният софтуер на насочва вниманието на данъчните към проблемни области и рискови зони и позволява извършването на електронни ревизии. Същите изключват необходимостта да се копира голям обем документи на хартия, тъй като счетоводните данни се проверяват и анализират дистанционно, а това значително улеснява бизнеса, коментират от НАП. През последните три години НАП е приключила 830 електронни ревизии в страната, които са установили допълнително над 57 млн. лв. дължими данъци и осигуровки.

ВИЖ ОЩЕ :  Пенсиите се увеличават от 25 декември. Изплащането на по-високите им размери е гарантирано през цялата 2022 г.

Вижте още