20 C
Пловдив
16 октомври, 2021
НачалоНовини от България и СветаМинистър Стоев прие ръководството на Граждански демократичен съюз от Република Северна Македония

Министър Стоев прие ръководството на Граждански демократичен съюз от Република Северна Македония

- РЕКЛАМА -

Министър прие ръководството на партията Граждански демократичен съюз от Република Северна Македония

Двустранните отношения и европейската интеграция с Република Северна Македония бяха акцент в разговорите на министъра на външните работи с ръководството на партията Граждански демократичен съюз от Република Северна Македония.

„Няма по-заинтересована държава от България Република Северна Македония да започне преговорния процес с Европейския съюз“, каза външният ни министър, който прие лидера на партията Петър Колев в МВнР.

разясни българската позиция по отношение на евроинтеграцията на Република Северна Македония, която не е конюнктурна, а обективно обоснована от проблемите, произтичащи от неизпълнението Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество от 2017 г.

Министър Стоев подчерта, че България продължава да води диалог с Република Северна Македония по откритите въпроси.  „Това, което ни обединява, трябва да бъде водещо, а не това, което ни разделя“, каза външният ни министър. От българска страна бе подчертано, че езикът на омразата не е път за решаване на спорните въпроси.

По темата за европейската интеграция на Република Северна Македония българската страна подчерта, че полага сериозни усилия за активен и конструктивен диалог с властите в Република Северна Македония, както и с европейските си партньори, където българската позиция намира все повече разбиране.

Председателят на Гражданския демократичен съюз Петър Колев представи позицията на партията си по отношение на преговорния процес на Република Северна Македония за присъединяване към ЕС, като отбеляза необходимостта от решаването на два основни проблема: езика на омразата и явленията на дискриминация. „Не е нормално в 21 век една страна, член на НАТО и кандидат за ЕС, да не уважава основни човешки ценности. Ние сме твърдо решени да работим по тези въпроси“, каза Петър Колев. Той обясни, че партията му ще поиска официални срещи с президента и премиера на Република Северния Македония през следващите седмици, за да изложи и пред тях своите аргументи как да се решат спорните въпроси с България.

Ръководството на Гражданския демократичен съюз благодари на министър Стоев за възможността да се срещат, както и за вниманието на българските институции и като цяло към българите в Република Северна Македония.

Вижте още