20 C
Пловдив
17 октомври, 2021
НачалоНовини от България и СветаМинистър Стоев прие посланика на Нидерландия

Министър Стоев прие посланика на Нидерландия

- РЕКЛАМА -
Милена Христоваhttps://zabeliazano.com
Милена е част от екипа на Забелязано в Пловдив като репортер и редактор от края на 2019г.

Министър прие посланика на Нидерландия Берендина Мария Тен Тъшър

Министърът на външните работи прие Берендина Мария Тен Тъшър, посланик на Кралство Нидерландия, във връзка с приключването на мандата й, като двамата направиха преглед на развитието на отличните двустранни отношения и активните политически контакти през последните години.

Министър Стоев подчерта конструктивния диалог между двете страни, който трябва да продължи.

Нидерландия е важен партньор на България в ЕС и съюзник в НАТО. През 2019 г. двете страни отбелязаха 110 години от установяването на дипломатически отношения.

„Вие поставихте значим акцент в нашето двустранно партньорство“, заяви министър Стоев, като даде висока оценка за приноса на посланик Тен Тъшър в развитието на двустранните отношения. Вчера тя беше отличена от държавния глава с орден „Мадарски конник“ I степен за укрепване и задълбочаване на приятелските връзки между България и Нидерландия.

„Много ценим и динамичния обмен между дипломатическите институти на двете страни“, изтъкна министър Стоев и изрази надежда той да бъде активизиран след края на пандемията от COVID-19. По инициатива на посланик Тен Тъшър през 2019 г. стартира стажантска програма за млади български дипломати в нидерландското посолство у нас.

Засегната бе и темата с опустошителните наводнения в няколко западноевропейски държави, сред които и Нидерландия. Министър Стоев открои куража и силата на хората в засегнатите райони, а посланикът  подчерта, че проявената от гражданите солидарност е изключително важна предпоставка за преодоляване на трудностите, не само при природни бедствия.

В края на разговора посланик Тен Тъшър отбеляза, че през последните 4 години е била пряк свидетел на изключителната бързина, с която страната ни се развива и модернизира. Сподели, че ще отнесе в родината си скъпи спомени от многобройните си срещи с българите, които със своята топлота и сърдечност винаги са я карали да се чувства като у дома си.

ВИЖ ОЩЕ :  Ангел Джамбазки сезира ЕК и Урсула фон дер Лайен за поредна гавра с българската история в Северна Македония

Вижте още