800 пловдивчани и 200 лекари ще бъдат тествани по метода ELISA

Към днешна дата общият брой на пациентите с COVID-19, жители на пловдивска област, е 92. От тях в общините: – 46, Карлово – 2, Кричим – 2, Хисар – 2, Родопи – 32, Стамболийски – 5, Калояново – 1, Перущица – 2.
Оздравелите пациенти са вече 36, а на домашно лечение са 44. Това съобщи по данни на РЗИ областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева.

Към днешна дата хоспитализирани са общо 12 лица, както следва:
В УМБАЛ „Свети Георги“ – 8
В УМБАЛ „Каспела“ – 2
В УМБАЛ „“ -2 /на интензивно лечение-1/

От 11 до 17 май, 2020 година, пробите, направени за Пловдив област за Ковид-19, са 1175. От тях има 10 са положителни, които вече са съобщени.

От всички потвърдени случаи до момента 16 са инфектираните медицински лица, от които 11 са излекувани. От тях:
– 7 лекари, от които 3 оздравели, 3 на болнично лечение-УМБАЛ „Св. Георги“, 1 лекар, работещ в МБАЛ Пазарджик, установен като контактен, без симптоми, карантиниран в дома,
– 4 медицински сестри, от които всички са оздравели,
– 1 акушерка, която също е излекувана
– 4 санитарки – една хоспитализирана, а другите 3 са напълно оздравели.
Относно информацията за заразени с Ковид-19 лекари в Пловдив и областта, областният управител уточни, че единият случай е от 16 май, 2020 година като се касае за лекар на 55 години. Той е доброволец в инфекциозна клиника на УМБАЛ „“, който повече от месец работи там. Медикът е хоспитализиран и е в добро състояние. Предприети са всички необходими противоепидемични мерки.
Съобщеният днес случай от НОЩ е на 63-годишна пенсионирана лекарка, която работи в Нареченски бани. Тя от два месеца не е посещавала работното си място, защото санаториума е бил затворен с обявяването на извънредното положение.. Жената е от близкия семеен кръг на заразения медик от КОЦ и е хоспитализирана.

В Онкодиспансера изследването на персонала е приключило. Взети са общо 105 проби, като от тях положителни са само две – на обявените вече лекар и медицинска сестра.

До момента в социалните домове в града и областта са изследвани 559 лица от персонала, няма положителни резултати. Остават да бъдат тествани още 100 души от по-малките социални домове.
В Пловдив продължава и работата на терен на екипите, които набират участниците в представителното проучване за Ковид-19 по метода „ELISA“. След дни ще бъдат готови и първите обобщения за броя на съгласилите се пловдивчани да се включат в проучването, уточни още Каназирева.

„Изненадващо и за нас, но засега получаваме над 60% подкрепа от гражданите, което е много повече от редица европейски страни. Това означава, че хората имат доверие на институциите, както на областно ниво, така и на национално – към Националния оперативен щаб и към мерките и политиката на Правителството, коментира Каназирева.

Тя уточни, че в рамките на проучването ще бъдат тествани на случаен принцип и 200 души от рисковите групи в шест болници – лекари и персонал от спешни и Ковид отделения.
Областният управител допълни, че общият брой на свободните легла в здравните заведения в областта са 428, от които 85 са интензивни.

Общият брой на поставени под карантина на територията на област Пловдив към 18.05.2020г. е 3126.