42 е общият брой на пациентите с COVID-19, жители на пловдивска област

Каназирева: Ситуацията в Пловдив и областта се следи, 42 са общо случаите на COVID-19, свободните легла в болниците – 443

Към днешна дата общият брой на пациентите с , жители на пловдивска област, е 42. От тях в общините:

Новите два случая от днес са: 1 от община и 1 от община .

Това съобщи по данни на РЗИ областният управител и председател на Областния кризисен щаб

В пловдивските болници до момента са били диагностицирани и приети за лечение и 5 пациенти от други области -1 от , който вече е оздравял, 2 от Пазарджик и 2 от . Двама пациенти са починали -един от -област Пловдив и един от -област Пазарджик.

Нямаме нови медицински лица.

От всички потвърдени случаи до момента 11 са инфектираните медицински лица – 2 лекари, които са напълно оздравели, 4-медициски сестри, от които 2 са оздравели, а другите са изписани за възстановяване в къщи, 1 акушерка, която също е излекувана, както и 4 санитарки- две от които са хоспитализирани, а другите две са напълно оздравели.

Общият брой на оздравелите пациенти са вече 22, на домашно лечение са 4.

Към момента хоспитализирани са 18 лица, както следва:

  • В УМБАЛ „Свети Георги“ се лекуват -10, от тях 1 на интензивно лечение.
  • В УМБАЛ „Каспела“-3, от тях 1 на интензивно лечение
  • В УМБАЛ „Пълмед“ -5 от тях 1 на интензивно лечение

До момента имаме и двама екстубирани пациенти в Пловдив.

Общият брой на поставени под карантина на територията на област Пловдив към 8.00 часа днес -23,04,2020г. е 1374.

Областният управител допълни, че общият брой на свободните легла в здравните заведения в областта са 443, от които 86 са интензивни.

Общият брой обработени проби за последната седмица от 16,04,20 – 22,04,20г., включително, са 316, от които положителни са общо 5 за Пловдив област.

През вчерашния ден са проверени от 87 обекта, от които 74 магазини за хранителни стоки и 13 броя обекти с обществено предназначение.

„В здравните заведения са осигурени необходимите предпазни средства и защитни облекла за медицинските лица, които работят в отделенията за коронавирус. Приемните кабинети също работят като се следва алгоритъма за консултиране на пациенти, евентуално хоспитализиране или назначаване на домашно лечение. Ежедневно Спешна помощ получава информация за свободните легла, в това число и за интензивно лечение, което улеснява работата на спешните медици и обслужването на пациентите“, уточни Каназирева