10 000 маски дари китайската провинция Хайнан на Пловдивска област

10 000 за еднократна употреба дари китайската провинция Хайнан на Пловдивска област, а днес Областният кризисен щаб разпредели част от тях на здравните заведения. Това съобщи председателят на щаба и областен управител , която заедно с инж. Пламен Панчев от „Тракия икономическа зона“ и основател на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие, лично доставиха дарението.

Припомняме, че през октомври 2018 г. Здравко Димитров, областен управител по това време на Област Пловдив, подписа споразумение за установяване на побратимени отношения с провинция , Китайска народна република. За това сега правителството на Хайнан прави благороден жест към своите приятели от България.

Инициатор за побратимяването между двете области беше Българо-китайската асоциация за бизнес развитие и по специално Чангцинг ДЖАНГ, председател на департамент „Китай“ на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие.

„Огромно благодаря на дарителите. Обезпечаването на медиците и здравните работници с нужните предпазни облекла и защитни средства е изключително важно в ситуацията на разрастваща се пандемия, в каквато сме, защото те са на първа линия в битката за нашия живот. Получените дарения към Областния щаб от физически и юридически лица регулярно се разпределят към болниците. Предстоят още такива“, заяви областният управител.

„Непрекъснато обменяме информация с колегите от Китай, заради пандемията с коронавируса. Хайнан е една от най-развитите провинции в Китай с много добро здравеопазване. Те винаги са били много благоразположени към и няколко пъти ни питаха от какво имаме нужда. Огромно благодаря, както на дарителите, така и на медиците, които правят всичко възможно в тежката ситуация, в която се намираме“, заяви от своя страна и инж. .

Маски от дарението получиха УМБАЛ „Пловдив“ и Спешното отделение към болницата, Спешна помощ в града, както и Районният център за трансфузионна хематология в Пловдив. На лечебните заведения бяха дарени и маски от най-висок клас, калцуни, предпазни шапки и ръкавици.

Предстои маски от дарените на Пловдивска област от китайската провинция Хайнан да бъдат предоставени на УМБАЛ „Свети Георги“, УМБАЛ „Каспела“, МБАЛ „Св. Иван Рилски“, МБАЛ „Св. Каридад“, Военна болница и МБАЛ „Д-р Киро Попов” в Карлово – това са болниците, които вече приемат и лекуват пациенти с коронавирус.
Лечебните заведения в Пловдив областта ще получат от Областния кризисен щаб и още предпазни костюми.