fbpx
Начало Новини

Протестът днес – за концесията край Белащица

Протестът днес – за концесията край Белащица

Областният управител Дани Каназирева се срещна с протестиращите жители от селата в Родопската яка във връзка с концесията край Белащица, която засяга и Пловдив.

Протестът им този път бе пред сградата на община Родопи с настояване да се вземат спешни мерки срещу запрашаването от добивните дейности , да не се удължава с още 15 години концесията и да не се допуска разширяване на кариерата с 50 декара . Областният управител увери хората , че ще се направи всичко възможно, за да бъде защитен обществения интерес и природата.

„Казусът ще бъде разгледан детайлно и вечеразговарях с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, която още следващата седмица ще дойде, за да се срещнем с протестиращите,“

коментира Каназирева. По думите й не трябва да забравяме и приетата деклараця на ОбС-, както и факта, че замърсяването и запращаването от кариерната дейност достига до ЖР“Тракия“ и район Южен.

„Не е вярно, че към момента нищо не може да се направи. Влизаме в сложна процедура,в която, ако има сериозна експертиза, може да се спре удължаването на концесията и искането за добив на нов терен,“обясни Каназирева.

Тя посочи, че още през 2010 година е изпусната такава възможност, защото не е възложена оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС), а по съкратената процедура е дадена само преценка от контролиращия орган, че добивната дейност няма да има вредно въздействие. Срокът и е петгодишен, което означава, че вече е изтекъл.

„Ще направим среща с новия директор на РИОСВ и ще настояваме, за исканото удължdване на концесията, да бъде задължително направена ОВОС. Към този момент е ясно , че Басейнова дирекция е изискала хидрогеоложки доклад за влиянието върху подземните води. Такъв доклад има, но той е бил е изготвен от инвеститора. Точно за това, ще изискаме от ВиК да ни посочат водните източници в района,“ допълни областният управител.

По данни на експертите от областна администрация, в района има два извора, които и сега захранват високата част на с питейна вода. Край тях няма обаче, няма
задължителната санитарно-охранителна зона.

„Проектирането на такива зони е задължително, защото ако концесията попада във втори пояс на санитарно-охранителна зона, то концесионна дейност е недопустима,“ разясни Каназирева.

Тя допълни, че се водят разговори с ВиК, самото дружеството, а не инвеститора, да възложи изготвяне на проект за учредяването на санитарно- охранителна зона.

„При възлагане на ОВОС ще има обществено обсъждане, а след това решението влиза и на експертен екологичен съвет в РИОСВ, където ще участва и областта управа със сериозна експертиза. Отделно от това община Родопи може да повлияе върху искането за новата концесия от 50 декара. Има много механизми и лостове, ако искаме да защитим природата и обществения интерес на Белащица и Пловдив“ поясни областният управител.

От своя страна протестиращите, които носиха плакати
с надписи „Стоп на кариерата“, „Нова концесия в Белащица и региона е сигурен път към екокатастрофа“, се обърнаха към Каназирева с апел да бъдат чути и , че разчитат на помощ от страна на областта и ангажираност към проблема от нейна страна.

„Не се притеснявам, ще се срещам с протестиращите и занапред, защото винаги съм била от страната на хората. Каквото зависи от мен като областен управител ще бъде направено,“  заяви Каназирева.