Пловдив първи в страната с автоматични дефибрилатори в обществени сгради

Пловдив първи в страната с автоматични дефибрилатори в обществени сгради

По думите на д-р Калинов тревожната статистика се допълва и от данни на Американската сърдечна асоциация, според които случаите в САЩ на внезапно спиране на сърцето са 320 000 на година. Във Великобритания всяка седмица 12 души под 35 години умират от сърдечен арест, сочат данните на Британската сърдечна фондация и Британския съвет по ресусцитация.

В днешната дискусия участие взеха проф.д-р Иво Петров – член на експертния съвет по кардиология към Министерството на здравеопазването, проф. д-р Чавдар Стефанов – ръководител на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение към УМБАЛ „Св. Георги“, Таня Георгиева – директор на БЧК в Пловдив, представители на Фондация „Първите три минути“.  На кръглата маса бяха поканени да присъстват и кметът Здравко Димитров и областният управител Дани Каназирева, за да се ангажират институциите с мерки, които според лекарите са животоспасяващи и са наложителни предвид на лошата статистика в България.

има възможност да бъде първият град в България, който да постави дефибрилатори в обществени сгради. Според плана, представен от Община Пловдив, в началото такива ще има в общинските здравни заведения, а на следващ етап и на други места.

„Правим го с грижа за хората. Тези апарати ще дадат шанс на стотици пловдивчани да получат навременна помощ в критична ситуация“, уточни д-р Калин Калинов.

„На практика след 10-та минута човекът има минимални шансове да оцелее”, обясни проф. Петров.

Според проучванията, незабавно оказаната първа помощ и ранната дефибрилация повишават шансовете за спасяване до над 65%. Повечето инциденти се случват в присъствието на свидетели, които биха могли да помогнат, ако имат необходимите средства за това. Използването на автоматичен външен дефибрилатор (АВД) може да върне сърцето към нормалния му ритъм и е част от официално издадения алгоритъм за оказване на първа помощ от Европейския съвет по ресусцитация.

От Фондация „Първите 3 минути” направиха нагледна демонстрация как функционират външните автоматични дефибрилатори и обещаха, че ще обучат желаещите да работят с устройството. Според тяхно проучване, сред над 3000 пловдивчани, повече от 90% са изразили готовност да получат знания и умения за работа с устройството.

Автоматичните външни дефибрилатори в някои страни се използват на публични места от десетки години. Те се разполагат не само в здравни заведения, но също и на летища, гари, обществени сгради, магазини, училища и др. Широко разпространена е практиката с АВД да се оборудват автомобили на полицията и пожарната. Внедряването на автоматични външни дефибрилатори в европейските градове се прави чрез местни и национални програми, като водеща роля в този процес имат общинските структури.