Пловдив има и трета лаборатория за изследване на COVID-19

Лабораторията в УМБАЛ „Каспела“ започва да работи като референтна. Добрата новина съобщи областният управител Дани Каназирева, след като със своя заповед здравният министър Кирил Ананиев я реферира.

„Както в края на миналата седмица съобщих, преди Великден и третата референтна лаборатория в Пловдив вече ще прави изследвания за наличие на коронавирус. Така спазихме обещанието пред пловдивчани“, коментира Каназирева.

Апаратурата за лабораторията в УМБАЛ „Каспела“ е закупена, поръчани са и първите тестове за COVID-19.

Като референтни вече работят лабораторите в УМБАЛ „Пълмед“ и в УМБАЛ „Свети Георги“. Двете болници, заедно с УМБАЛ „Каспела“, първи започнаха да приемат пациенти с коронавирус.

Лабораторията на Университетската болница“ Свети Георги“, която днес бе официално открита от началника на НОЩ ген.-майор Венцислав Мутафчийски, е оборудвана с всичко необходимо, разполага с няколко помещения, за да няма смесване на потоците пациенти. В нея ще работи квалифициран екип от специалисти. Предвижда се дневният й капацитет да достигне до 140 проби за 12 часа.

В болница „Пълмед“ за наличието на коронавирус ще се тестват 60 – 70 проби.

НЗОК ще плаща по 60 лева на тестван пациент, като има определени критерии за това от Здравното министерство и спуснати към РЗИ.