Открита е гореща линия 0700 147 44 заради коронавируса

Открита е гореща линия 0700 147 44 заради коронавируса

Вече работи гореща телефонна линия за граждани, която Община Пловдив разкри съвместно с Областния съвет на БЧКПловдив. На номер от днес отговарят специалисти на , които консултират гражданите за поведението им в епидемиологичната обстановка и разпространението на коронавирус. Линията беше разкрита като част от мерките, които предприема Общинския оперативен щаб за превенцияна коронавируса.

Линията се обслужва от психолози, които от 8.30 до 17 часа оказват подкрепа на всички, изпаднали в тревожно състояние или паника.

„Целта е да внесем успокоение у хората, които са изпаднали в повишена тревожност. Когато човек е в такова състояние се отразява на живота и на здравето му. Пада имунитета, появяват се психосоматични симптоми като сърцебиене, задух, болки в сърдечната област, които не са свързани с конкретно заболяване“.

Това коментира психологът Биляна Караджова, която днес е дежурна на горещата линия. Същото така се акцентира определени симптоми като

  • температура,
  • хрема,
  • възпалено гърло,
  • силна кашлица
  • и треска.

„При съмнения от наша страна, насочваме хората към личния лекар и към дежурния телефон на РЗИ“, обясни Биляна Караджова.

В изпълнение на мерките за установяване на грипоподобни заболявания вече работят три микробиологични лаборатории, в които се извършват тестове за грип тип „Б“.

Изследванията се правят в , и . В рамките на 30 минути се диагностицира наличието на грипен вирус, което спомага за започване на адекватно лечение в началния стадий на заболяването.

Тестовете помагат на хората за изключване на подозрения за коронавирус.