Новата лаборатория за изследване на COVID-19 в УМБАЛ „Свети Георги“ бе официално открита

Новата лаборатория за изследване на COVID-19 в УМБАЛ „Свети Георги“ бе официално открита

На церемонията присъства началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски, областният управител Дани Каназирева, кметът на Пловдив Здравко Димитров, директорът на болницата проф. д-р Карен Джамбазов, бизнесменът Георги Гергов, който дари средствата за изграждане на лабораторията, както и пловдивският митрополит Николай, който благослови и освети лабораторията.

При откриването генерал-майор Мутафчийски похвали и каза, че е по-особен град от другите градове в България – еталон за това, което може да се случи – от една гола поляна да се издигне за кратко време лаборатория. Той подчерта, че в страната има много малко такива лаборатории.

По думите му, тя ще продължи да функционира и след като се преодолее кризата с коронавируса, тъй като светът винаги ще е изправен пред подобни предизвикателства.

Лабораторията, в която ще се правят високоспециализирани изследвания, е оборудвана с всичко необходимо, разполага с няколко помещения, за да няма смесване на потоците пациенти. В нея ще работи квалифициран екип от специалисти.