Международна научна конференция под надслов „142 години от Руско-турската война и Освобождението на България”.

Международна научна конференция под надслов „142 години от Руско-турската война и Освобождението на България”.

Пловдив домакинства днес две събития свързани със 142 години от Руско-турската война и Освобождението на България

Регионалният исторически музей в днес е домакин на две събития, свързани с годишнината от Руско-турската война и Освобождението на България, които се осъществяват с подкрепата на Община Пловдив.

В зала „Съединение“ в 10 часа започна Международна научна конференция под надслов „142 години от Руско-турската война и Освобождението на България”.

В нея взеха участие

 • Константин Илич Могилевский – член на Президиума на Руското историческо общество (РИО) и изпълнителен директор на фонд „История Отечества“,
 • Алексей Константинович Левикин – член на Президиума на РИО и директор на Държавния исторически музей,
 • Княз Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовский – Председател на комитета „Русское наследие в Соединенном королевстве“,
 • акад. Константин Косев,
 • доц. д-р Тодор Радев от ПУ „П.Хилендарски“,
 • доц.д-р Пламен Славов,
 • историчката Мария Сидери от Гърция,
 • Стоян Райчевски
 • и Румен Петков.

Сред гостите на събитието бяха

 • Пламен Панов – заместник-кмет „Култура, археология и туризъм“ на Община Пловдив,
 • Евелина Апостолова – заместник областен управител на област Пловдив,
 • доц.д-р Надя Чернева – зам.-ректор на Пловдивския университет по международно , академична мобилност, връзки с обществеността и протокол, и директор на Центъра за руски език и култура,
 • инж.Любозар Фратев.

Международният форум бе открит от домакина гл.ас.д-р Стефан Шивачев –директор на РИМ Пловдив, а първият доклад бе изнесен от акад. Константин Косев – един от най-изтъкнатите историци, чийто научни интереси са свързани с Възраждането, борбата за национална независимост и дейността на нашите революционери, Освобождението (1877-78 г.). Всички участници получиха исторически календар и си направиха снимки за спомен.

Тази вечер в 17.30 часа отново в зала „Съединение“ ще бъде представена книгата „Чий шпионин е княз Никита Лобанов-Ростовски” с участието на нейния автор Никола Филипов, автора на предговора Румен Петков и издателя професор Валери Стефанов. Автографи ще раздава и самият княз Никита Лобанов-Ростовски.

Името на княз Никита Лобанов-Ростовски доста нашумя в последните години. Той е роден и израснал в , където завършва и средното си образование. През 1951 година става шампион на България по плуване при юношите. А сетне съдбата го отнася във Франция, Англия и САЩ, където се изявява като известен специалист-геолог, сетне като банкер от най-висок ранг и не на последно място като световно известен колекционер на изобразително изкуство, дарител и меценат.

Княз Никита Лобанов-Ростовски е наследник на най-старата руска княжеска фамилия, водеща началото си от основателя на Русия – княз Рюрик.
Книгата на Филипов е изпълнена с интересни случки и разкази от живота на младия княз и тяхното семейство в София – подозрения, дебнене, бягства, преследвания, затворнически килии. Освен, че родителите му са регистрирани преди 1944 година като английски и съветски шпиони, а след 1944 година като френски и американски, то самият Никита още на 13 годишна възраст е регистриран от Държавна сигурност като френски шпионин. И книгата е илюстрирана с копия от документи от архивите на Държавна сигурност. Баща му е „изчезнал безследно“ като излязъл да купи хляб през 1948 година и едва в последните десетилетия княз Никита е открил къде и при какви обстоятелства е бил ликвидиран.

Изданието е илюстрирано с копия от документи от архивите на Държавна сигурност, с копия от разпити и планове за вербовка, за санкции, за осъждане. Баща му е „изчезнал безследно“ като излязъл да купи хляб през 1948 г. и едва в последните десетилетия княз Никита е открил къде и при какви обстоятелства е бил ликвидиран.
„Трудно се бяга от властта, нейната „майчинска“ ръка те настига навсякъде, за да ти дари мрака. – четем в анотацията на задната корица.
Книгата е значима за българския читател и поради факта, че България е родното място на руския аристократ. За княз Никита Лобанов-Ростовски са публикувани безброй статии в различни вестници и списания из цял свят. Той е изнасял доклад по правата на човека от трибуната на ООН в Ню Йорк. Книги за него има публикувани на английски и руски език и най-после се появява книга на български – на езика, който е изучавал някога в софийското училище. Нещо повече – към всяка книга е прикрепен диск с участието на Княза в предаването „Всяка неделя“ на Кеворк Кеворкян, с филм за него и интервюта с негово участие.На 84-годишна възраст Никита Лобанов-Ростовски успява да си върне българското гражданство, за което чака близо две години.