20 C
Пловдив
2 декември, 2021
НачалоКултураОпера Пловдив посреща Дора Делийска

Опера Пловдив посреща Дора Делийска

- РЕКЛАМА -

Опера Пловдив посреща една от водещите български клавирни изпълнителки с международна кариера – Дора Делийска

Авторският проект на Доре Делийска „Метаморфози“ -за първи път пред пловдивската публика Симфоничните програми на Опера Пловдив с за ученици

На 25ти ноември от 19:00 часа Опера Пловдив кани пловдивчани и гости на града на „МЕТАМОРФОЗИ“ – на ДОРА ДЕЛИЙСКА и Оркестър на Опера Пловдив – част от цикъла „Млади виртуози“, който представя световно признати млади български музиканти.

„Много композитори са използвали заглавието „Метаморфози“ за своите произведения. В моя проект разглеждам темата не само като композиционен стил, но и като философска и художествена концепция. Метаморфозата може да възникне в нашата душа или да вземе интелектуален обрат. Концепцията се основава на идеята, че изкуството винаги може да се променя, варира и нещо ново може да се появи чрез метаморфоза. В този смисъл изкуството може да продължи да съществува без ограничения във времето“, споделя Дора Делийска, която пътува от Виена, специално за концерта.

Под диригентската палка на Константин Добройков, Дора ще представи програма, която се състои от произведения, изградени върху тема с вариации. Темата „Dies Irae“ е вътрешната връзка между произведенията. Тя се среща в две от пиесите за пиано и оркестър – Франц Лист пише своят „Totentanz“ въз основа на тази тема, а Рахманинов използва същата тема в своята Вариация за Паганини (например във Вариация № 7).
В програмата ще бъде включена и емблематичната творба „Метаморфози“ от Хиндемит. Това е симфонично оркестрово произведение в четири части, базирано на клавирни теми от Карл Мария фон Вебер. Хиндемит композира това произведение през 1944 г. Оригиналната тема е семпла и кратка, която чрез своята метаморфоза е превърната в грандиозно оркестрово произведение. в което ще изпълни Лист – Танц на мъртвите, Хиндемит – Симфонични метаморфози по теми на К. М. Фон Вебер, С. Рахманинов – Рапсодия по тема от Паганини.

Следвайки мисията си за интегриране на оперното и симфонично изкуство сред младите хора, Опера Пловдив дава възможност на всички учащи да се възползват от безплатен вход за симфоничните концерти в своята програма през новия сезон. Безплатните билети се получават на касата на Операта в Дом на културата.

 

 

Вижте още