Здравко Димитров: Обстановката във всички етнически райони е спокойна

Здравко Димитров: Обстановката във всички етнически райони е спокойна

„Обстановката във всички райони с етнически общности е спокойна. Не е необходимо кварталите да се затварят с КПП-та. Сега повече от всякога трябва да сме единни, да не се делим на етнически принцип“. Това заяви кметът на Пловдив Здравко Димитров след среща с общинския съветник от ДПС Али Байрям, бившия общински съветник Айри Мурад и изявени обществени лидери от „Столипиново“, „Харман махала“, „Хаджи Хасан махала“ и „Шекер махала“.

На срещата се договориха да се засили информационната кампания за спазване на мерките, които се налагат заради епидемията от коронавирус. Ще бъдат излъчени доброволци от самия етнос, които ще бъдат обучени от доброволното формироване „ 112“. Списъкът им ще бъде даден на зам.-кмета по социална политика Анести Тимчев.

„Много е важно да стигнете до всеки един, от врата на врата, за да разберат хората какви са мерките, които се налагат от извънредното положение в страната. Също така не бива да се допуска слухове и фалшиви новини да създават напрежение в кварталите“, заяви още Здравко Димитров.
„Всяко едно действие, което предприемете, трябва да бъде съгласувано с районната администрация и на Община Пловдив, да работим заедно в една покока. Моля ви да наблегнете на това, че груповите и масови събирания са напълно забранени“, заяви районният кмет Стоянов и увери лидерите, че ще държи непрестанна връзка с тях чрез заместника си Ерол Садъков.

Али Байрям посочи като пример за отговорно поведение, че за пръв път от 30 години тази седмица няма да бъде проведена традиционната масова молитва. Всички вероизповедания в квартала също са отменили събиранията на вярващи.
От ДПС подготвят помощ за кварталите. Направили са заявка за доставка на маски и дезинфектанти, които ще бъдат раздадени на нуждаещи се в махалите.
Само 20 жители на пловдивския квартал Столипиново са се върнали от гурбет през последните дни. Те са поставени под карантина, а техните съседи ще следят най-стриктно да я спазват.