В Пловдив няма регистриран случай на коронавирус, предприети са всички предпазни мерки

В Пловдив няма регистриран случай на коронавирус, предприети са всички предпазни мерки

Към момента няма регистриран случай на коронавирус в региона, а институциите са в непрекъсната връзка и в изпълнение на предприетите превантивни мерки. Към днешна дата се очакват резултатите от взети проби на 8 души, които са хоспитализирани в инфекциозна клиника. Пациентите са в добро общо състояние.

РЗИ и служители на Гранична полиция са в непрекъсната връзка, осигурен е контрол на летище „Пловдив“. Засилва се и координацията между МВР и , относно проследяване на чуждите туристи, които идват от рискови райони и пребиват на територията на областта. В готовност е определената леглова база за инфекциозните случаи в болниците. Към момента от целия наличен леглови фонд в здравните заведения е зает около 70% , което е много добър показател.

Здравните власти апелират да не се създава излишна паника, а всеки пациент, при симптоми, първо по телефона да търси контакт с личния си лекар. РЗИ обяви и денонощен дежурен телефон за въпроси, относно коронавируса – 0884 546 177

По данни на РЗИ на територията на и областта има завишение на ОРЗ и грип, но няма основание да се обяви грипна епидемия. В отделни в областта се обявява само грипна ваканция. Това са учебните заведения в град Брезово, с. Граф Игнатиево и с. Труд. Ежедневно информацията ще се актуализира с РУО в Пловдив.
В заседанието днес участваха представители на всички институции, ангажирани с проблема – РЗИ, болници, РД на , , Община Пловдив, Центъра за спешна медицинска помощ, Българския лекарски съюз, Сдружението на общопрактикуващите лекари-Пловдив и Областната дирекция по безопасност на храните.