Всички доброволци на ДФ „Пловдив 112“ са минали инструктаж

Всички доброволци на ДФ „Пловдив 112“ са минали инструктаж

Доброволците имат изминати над 200 километра за три дни на автомобил

Красимир Каракашев: Всички хипермаркети са ни осигурили бърза лента за доставките, за което им благодарим

Към момента имаме близо 90 доброволци, от тях около 45 са от ДФ „Пловдив 112“ и 55 ситуационни. Всички са минали инструктаж и сме осигурили доколкото можем предпазни средства, разказа пред наш репортер Красимир Каракашев.

„Даваме всичко от себе си за осигуряване на лични предпазни средства за тях – облекла, маски, ръкавици и очила. Всички осъзнаваме отговорността, която носим към хората, които ни търсят и сме изключително внимателни. Спазваме ограничителните мерки.“

Маски и дезинфектант за сега доброволците имат. Трябват им обаче още очила и нитрилни ръкавици.

Защитни облекла имаме за момента, но след седмица ще са нужни още бройки“, уточниха те и благодариха на фирма Либхер, от където вчера са им дарили 10 броя облекла. „За нас това е много ценно!“

Екипът получава поръчки от Координационен център за подпомагане на хора в нужда към Общинския кризисен щаб. Там служители получават заявките и правят разпределението на поръчките към БЧК и отряда доброволци.

Телефоните, на които се приемат поръчки в Община Пловдив открива са следните:
0878 371 710, 0878 371 449.

Системата работи все по-добре и по-ефективно, коментираха доброволците.

„Много хора ни писаха, с желание да помогнат, продължаваме да правим инструктажи и въпреки, че никога не можем да сме 100% подготвени – вашето желание ни дава една стабилна основа, на която все повече хора ще могат да разчитат в тази напрегната обстановка,“ заявиха момчетата и момичетата от ДФ „“.

Всички доброволци на ДФ „Пловдив 112“ са минали инструктаж

Тук е мястото да ви кажем, че те пазаруват с лични пари, които после хората им възстановяват. Всеки от тях е отделил между 50 -100 лева оборотни от джоба си.

Доброволците обаче зареждат гориво с лични пари, които за сега никой не им връща.

За три дни само единият от личните автомобили, с които се изпълняват поръчките, има над 200 км пробег.

Доброволците са изключително благодарни на управата на големите вериги хипермаркети в града, които им оказват съдействие след проведени разговори.
Всички доброволци на ДФ „Пловдив 112“ са минали инструктаж
Така изглеждат доброволец, приемащ поръчка и доставящ такава

От понеделник Лекси, Лидъл, Сани, Кауфланд и Метро са осигурили бърза пътека и свободна каса за доброволците.

„Те съдействат за безпрепятствен достъп до техните магазини, за да може нашите екипи да не чакат на опашка и по най-бързия начин да комплектоват поръчките, да минат през каса и да не стоят дълго в обектите“, разказва Краси.

Всички доброволци на ДФ „Пловдив 112“ са минали инструктаж

Такива бързи пътеки ще има и в две от веригите аптеки Sopharmacy и Запад.

Формированието има и определен екипи за доставка на хора под карантина, с доказан вирус. При тях ще се ходи със защитно облекло от глава до пети, плюс дихателен апарат с кислородна бутилка. След което в гаражите на „ 112“ до стадион Ботев ще се извършва пълно обеззаразяване на автомобила и дрехите.

В свободното си време доброволците правят защитни шлемове за медиците с подръчни материали и лични средства – от 3D очила и плексиглас.

Те благодарят за съдействието на органите на реда и отправят апел към хората да ползват горепосочените телефони и да си стоят вкъщи.

От ДФ „Пловдив 112“ напомнят важните телефони, на които може да звъните при нужда

Всички доброволци на ДФ „Пловдив 112“ са минали инструктаж